Forums » Rugaciune

Eu ma rog pentru Africa

 • Thu at 8:53 PM
  Cum arata planificarea concediului anul acesta...
 • E tristă și cu lacrimi despărțirea
  autor: Nichifor Nicu
  07/08/20...  more
 • Crede-L pe Hristos
  autor: Nichifor Nicu
  24/07/2020. ora: 05:40
  ...  more
 • Sunt un om care își dorea să devină elvețian dar acum mi-am dat ...  more
 • Marturi,vindecari,minuni....?
 • Sufletul tău este precum o cetate.
  Ziduri înalte, poartă lată, ...  more
 • Dumnezeu este bun. Acum câteva mii de ani erau niște băieți care...  more
 • Dacă te-ai descrie vreodată într-un singur cuvânt , care ar fi ?...  more
 • Istoria ne învață că bunica Bisericii Ortodoxe (Biserica Bizanti...  more
 • De la Pasti pan'la Rusalii
  Am stat doar in rugaciune,
  Asteptand ...  more
 • O umbră-i omul pe pământ
  autor: Nichifor Nicu
  18/05/2020/ ora: 1...  more
 • An article about the differences between love and lust hardly se...  more
 • Salutare oameni, doresc sa recomand tuturor oamenilor interesati...  more
 • Pe zi ce trece se simte o nerăbdare în societate și am o stranie...  more
 • Hear what Jesus says about divorce and remarriage. The clause &a...  more
 • Anii 30 d.Hr, primăvara. O zi ce părea obișnuită pentru mulți s-...  more
 • Există ceva neatins de virus, neatins de arme, de foc, de tsunam...  more
 • Cugetând într-o seară, m-am mâhnit în sinea mea înțelegând o rea...  more
 • Cine sunt ei?
 • Un profesor se plimba prin fața tablei în timp ce preda clasei d...  more
  • 12 posts
  March 19, 2009 7:35 AM EET

  Când spui ,,Africa" îţi vine să te gândeşti la triburi, la o totală lipsă de civilizaţie, sau poate chiar la
  canibali. Ei bine... în capul nostru era Angola - Angola cea în curs de dezvoltare, care urma să ne surprindă atât cu bune, cât şi cu rele... dar mai ales cu bune (tot insista doamna consul să ne convingă).

      Ne-am vaccinat, ne-am procurat medicaţia necesară pentru renumita malaria şi am plecat lăsând în urmă o Românie despre care nici o dată nu credeam că o vom numi ,,raiul pe pământ". De ce Angola? De ce nu? Am răspunde noi. Angola pentru că e Africa şi pentru că ne-am rugat aşa mai sfios... şi parcă neîndrăznind să credem sau să sperăm. Rugăciunea noastră, spusă în gând şi fără prea multă insistenţă, a fost ascultată şi am ajuns să călcăm pe pământ african...am ajuns să experimentăm Africa într-un mod autentic (atât cât s-a putut de autentic, având în vedere că am stat în Luanda, capitala Angolei).

      Ajunse acolo, prima dorinţă a fost să ne întoarcem acasă.. şocul cultural, aglomeraţia, traficul, haosul, praful, dezordinea, mizeria (mormanele de gunoi), mirosurile de toate felurile şi poluarea ne-au făcut să credem că am facut greşeala vieţii.

      Ştiind însă că Dumnezeu nu face greşeli, am decis să ne rugăm. E greu să spui: ,,Facă-se voia Ta" mai ales atunci când îţi vine strigi: ,,Ce scurt-circuite s-au întâmplat de am ajuns aici? Repară conexiunile și du-ne acasă, Doamne!" Însă ceea ce a urmat, ne-a demonstrat faptul că Dumnezeu nu are doar un plan oarecare cu noi, ci are unul spectaculos.

      Totul părea să se lege când am ajuns la prima şcoală. Foarte multi copii, ce învăţau în 3 schimburi (din lipsa locurilor) şi îşi aduceau scaunele de acasă, ne aşteptau. Am fost şocate de modul de predare şi de educare: disciplinarea încă se face prin pedepse destul de dure și brutale. În ciuda tuturor aspectelor negative, copilaşii aveau un deosebit respect faţă de profesori (chiar dacă aceştia nu aveau nici pregătirea minimă necesară - era destul să ai 12 clase terminate), iar în biserică arătau acelaşi respect faţă de învăţătorii de şcoală duminicală şi faţă de pastor şi față de cei ce erau în faţa lor în fiecare duminică. Mare ne-a fost mirarea să vedem că nici măcar misionarii nu aplicau vreo metodă mai colorată sau mai interesantă pentru a le capta atenţia sau pentru a le comunica mesajul biblic. Povestirea simplă era suficientă. Şi ne-am dat seama că lipsa mijloacelor media din casele lor avea un efect pozitiv, erau atenţi fără spectacol şi erau foarte receptivi.

      În timpul şederii noastre acolo, (3 săptămâni) am colaborat cu 2 şcoli şi 6 biserici. De fiecare dată, am întâmpinat aceeaşi problemă: lucrul manual. Nu erau deloc obişnuiţi să mânuiască foarfeca (indiferent de vârstă), îndoiturile erau destul de greu de efectuat chiar dacă erau simple, în schimb colorau foarte frumos și divers, foloseau culori vii şi tari. Chiar dacă nu se pricepeau la lucru manual aşa cum ne-am fi dorit noi, copilaşii erau foarte inteligenţi. Nu au avut nicio problemă la învăţarea versetului biblic.

      Un lucru extraordinar, ce ne-a impresionat foarte mult, era felul în care cântau. Se ştie că africanii cântă bine de tot şi este foarte adevărat.

      Într-o duminică dimineaţa, şcoala duminicală începea la ora 7 (aceasta avea loc înaintea părtăşiei cu întreaga biserică, deoarece nu aveau spaţii destinate şcolii duminicale).

      Era cam devreme pentru noi, însă la ora 7 am fost la biserică (crezând ca vom fi singurii, deşi ni s-a spus că vom avea cam 300 de copii), ne era somn, vă daţi seama, dar cam pe la 7.30 sala era plină...erau cel puţin 300 de copii, abia îi vedeam, era una din zilele în care nu era curent şi era întuneric în sală, având în vedere că geamurile erau mici şi plasate destul de sus. Până să ne dezmeticim noi bine, copiii au început să cânte de răsuna cartierul. Ne-am trezit şi noi bine şi am văzut cât de încântaţi şi de fericiţi erau să fie acolo şi să aibă pe cineva care să se ocupe de ei. Făceau şi semne, cântau tare...tare şi frumos.

      E impresionant să îi vezi bucurându-se de ceea ce au şi nefiind nemulţumiţi de faptul că foarte multe le lipsesc. Într-una din zile, am făcut o excursie (41 de km au fost parcurşi cu maşina în 5 ore, din cauza traficului), iar în acea zi am văzut ceva foarte comic: pe un deal, un copilaş se dădea pe o canistră turtită, gândiți-vă ca şi cum ne-am da noi cu sania...în luna iulie... era cam acelaşi lucru. Atunci m-am gândit, cât de mult s-ar mai distra ei dacă ar avea zapadă, dar repede mi-am dat seama cât de greu le-ar fi cu o iarnă ninsă... se bucurau doar de o iarnă seacă, fără ploaie, doar cu praf şi mizerie.

      În continuare visăm la Africa, sau poate ne visăm acolo... pentru că eu cred că o dată ce ai mers în Africa, te întorci acasă cu dorinţa de a mai merge. Nu prea ne-a venit nici nouă să plecăm de acolo, însă viza expira, medicamentele se terminau, la fel şi banii.

      Noi am fost trei din România: Ema (Ploieşti), Felicia (Cluj), Adriana (Cluj) şi sperăm ca cel puţin atâtea să mai rămânem... lista însă rămâne deschisă.

      Am adunat cu greu aceste gânduri, pentru că sunt multe, iar în încheiere vreau doar să îţi pun o întrebare ce mi-a fost pusă şi mie şi sună cam aşa: ,,Eu mă rog pentru Africa, dar tu?"

 • March 22, 2009 6:52 AM EET

  Si eu m-as duce in Africa >:D< 

 • March 22, 2009 7:46 AM EET

  G B U...c super...fff frumos...gbu all[-o<[-o<[-o< pray for you

 • April 23, 2009 8:32 PM EEST

  Ma gandesc la acei 300 de copii care cantau asa de fericiti si care probabil nu va vor uita niciodata . Eu cred o sa ramaneti in africa mereu in inima acelor copii. GBY.

  • 12 posts
  April 24, 2009 12:37 PM EEST
  Iossua wrote...

  Ma gandesc la acei 300 de copii care cantau asa de fericiti si care probabil nu va vor uita niciodata . Eu cred o sa ramaneti in africa mereu in inima acelor copii. GBY.

   

  anul viitor.. merg... stiu ca ma voi intoarce de acolo... dar va fi o zi, cand voi pleca pentru a ramane pentru totdeauna acolo...

  Visul meu e african :)

  familia mea sa se amestece printre zambetele negre... sa ma trezesc in fiecare dimineata inainte de rasarirea soarelui, ca sa intampin dimineata africana zambind...

  casa mea sa fie casa lor...

  Dumnezeul meu sa fie dumnezeul lor... si nu invers.

  ... Visez sa moara visele mele acolo, sa fie ingropate langa un arbol inalt, unde girafele si leii dorm la amiaz...

   

 • April 24, 2009 5:23 PM EEST

  Pentru Ligia Trinica din partea mea.Uite ce gandesc eu despre africa atata tiump cat esti tanara si bogata esti plina de har din partea Domnului,duhovniceasca si de ce nu si cat mai multa indrazneala pentru lucrarea Domnului in care tu insasi te implici.Vei fi lumine lor intr-o tara saraca lipsita de posibilitati enorma pe pamantul african.Uite ce ti ramane vei putea sa fi invatatoare crestin-umanitara ca astfel viitorul copiilor tai sa cunoasca adevarat cu dragoste in toate la ce ai lasat in  urma lor datorita tie.Fii purtatoare de LUMINA.Intotdeauna vor exista intunericul dar lumina insasi e mai frumoasa care este insasi viata.Domnul sa te intareste pasi pe pamantul african si Domnul sa te binecuvanteze[-o<

 • April 25, 2009 7:59 AM EEST

  sa ne rugam pentru cei din africa....sigur au nevoie de rugaciune....Domnul sa-i binecuvinteze pe toti si sa-i ajute...sa-i intareasca>:D<..si pe voi>:D<[-o<[-o<[-o<

 • May 22, 2009 3:37 PM EEST
  Africa are nevoie de rugaciunile noastre.....Dumnezeu sa o binecuvinteze!!
 • September 12, 2009 5:35 PM EEST
  africa e o chemare pentru mine,si sper sa ajung in curand. pana atunci o port in rugaciune iar cand voi fi acolo nu voi mai pleca.

  Faca-se voia Ta,Doamne!!!
 • September 25, 2009 1:18 PM EEST
  ce trist...cand vezi lipsurile din alta parte iti dai seama cat de bogat ejti ..
 • December 10, 2010 6:26 PM EET
  Dumnezeu sa binecuvanteze Africa....la noi se pare ca nu e criza e nemultumire....fata de cate au ei...
  • 0 posts
  January 15, 2011 1:49 AM EET
  ooo..Ligia !!!..ma bucur asa mult pentru tine..ca ai ajuns la ei..chiar ma bucur.... :)
  ..si..raspunsul la intrebarea ta e...DA, si eu ma rog pentru Africa ! :)
  Dumnezeu sa te binecuvanteze !
 • February 19, 2011 8:26 PM EET
  Domnul sa binecuvanteze Africa!