Forums » Arta gatitului

  • Sufletul tău este precum o cetate.
    Ziduri înalte, poartă lată, ...  more
  • Dumnezeu este bun. Acum câteva mii de ani erau niște băieți care...  more
  • Dacă te-ai descrie vreodată într-un singur cuvânt , care ar fi ?...  more
  • Istoria ne învață că bunica Bisericii Ortodoxe (Biserica Bizanti...  more
  • De la Pasti pan'la Rusalii
    Am stat doar in rugaciune,
    Asteptand ...  more
  • O umbră-i omul pe pământ
    autor: Nichifor Nicu
    18/05/2020/ ora: 1...  more
  • An article about the differences between love and lust hardly se...  more
  • Salutare oameni, doresc sa recomand tuturor oamenilor interesati...  more
  • Pe zi ce trece se simte o nerăbdare în societate și am o stranie...  more
  • Hear what Jesus says about divorce and remarriage. The clause &a...  more
  • Anii 30 d.Hr, primăvara. O zi ce părea obișnuită pentru mulți s-...  more
  • Există ceva neatins de virus, neatins de arme, de foc, de tsunam...  more
  • Cugetând într-o seară, m-am mâhnit în sinea mea înțelegând o rea...  more
  • Cine sunt ei?
  • Un profesor se plimba prin fața tablei în timp ce preda clasei d...  more
  • Azi m-am gândit să vă scriu voua, oameni care ați simțit cât de ...  more
  • Lipește-ți viața de Scriptură
    autor: Nichifor Nicu
    25/03/2020. o...  more
  • 3 Adevăruri încurajatoare de amintit când lucrurile se precipită...  more
  • -
  • Robia amvonului
    autor: Nichifor Nicu

    Avem frați ce nu renunță l...  more
    • 1 posts
    June 5, 2010 7:42 AM EEST
    mam gandit sa creez un topic cu sosuri pt ca avem nevoie de ele tot timpul
    cantitatile sunt pt aprox 10 portii

    SOSURI RECI

    SOS DE UNT (MAITRE D'HOTEL)
    unt-950 gr
    patrunjel-100gr
    lamaie-150 gr
    piper-5 gr
    sare-10 gr
    se amesteca toate impreuna cu sucul stors de la lamaie si compozitia obtinuta se aseaza pe o hartie de copt si se ruleaza obtinanduse un rulou cu diametrul de 2 cm
    se pastreaza la rece
    se foloseste la preparate la gratar din vita sau peste



    SOS RAVIGOT
    maioneza-700
    castraveti murati tocati marunt si storsi-250
    ceapa -100
    patrunjel verde-100
    tarhon-100
    apa minerala-200

    peste maioneza se adauga patrunjelul,ceapa,castravetii si tarhonul
    se amesteca usor adauganduse treptat apa minerala
    se serveste la preparate din oua si peste

    SOS REMULAD
    maioneza-800
    castraveti murati-300
    oua fierte-3 buc
    mustar-100
    patrunjel verde100
    tarhon-100
    otet de mere-10 ml
    piper-5
    maioneza se amesteca treptat cu castravetii,tarhonul,patrunjelul,otetul,piperul si mustarul
    se serveste cu preparate din oua,peste,carne de vita,etc

    SOS TARTAR
    maioneza-700
    oua-3
    ceapa verde-300
    tarhon-30
    capere-100
    mustar-100
    patrunjel verde-100
    piper-5
    sare-10
    se amesteca treptat maioneza cu ceapa,patrunjelul,ouale,tarhonul,caperele,mustarul,piperul si sarea
    se serveste ca si sosul remulad

    SOS VERDE PT PESTE
    maioneza -800
    spanac-100
    tarhon-100
    ceapa verde-frunze-100
    patrunjel verde-100
    sare-10
    spancul,tarhonul,patrunjelul si frunzele de ceapa verde se oparesc in apa cu sare,se strecoara apoi se fac piure
    piureul obtinut se amesteca cu maioneza
    se serveste la diferite preparate reci din peste,fructe de mare sau legume

    SOSURI CALDE

    SOS ALB (BECHAMEL)
    lapte-1000
    faina-100
    unt-75
    sare-10
    e topeste untul si se adauga faina dizolvata in putin lapte
    se amesteca continuu adauganduse restul de lapte fiert si sarea
    se fierbe cca 20 min
    se pastreaza la cald
    se foloseste ca sos de baza pt alte sosuri

    SOS ALB DIN SUPA DE PASARE (SUPREM)
    unt-100
    faina-125
    supa de pasare-750
    frisca(smantana)-100
    lamaie-150
    oua-4
    sare-10
    untul se topeste si se adauga faina dizolvata in putina supa
    se amesteca continuu adauganduse restul de supa si sarea
    se fierbe cca 10 min
    se adauga galbenusurile frecate cu frisca si se mai fierbe 15 min
    la sfarsit se adauga sucul de lamaie
    se serveste cu prep. din pasare si peste

    SOS ALB PICANT (CEHOSLOVAC)
    unt-120
    lapte-200
    radacina de telina-200
    morcovi-300
    ceapa -150
    castraveti murati-200
    faina-100
    zahar-40
    otet-10
    supa de carne-200
    piper boabe-2
    sare-15
    ceapa,morcovii si telina se inabusa in unt apoi se adauga faina amestecata cu laptele,supa de carne,zaharul si piperul
    se fierbe 30 min
    se paseaza apoi se amesteca cu sarea,otetul si castravetii murati
    se serveste cald la diferite prep. din carne

    SOS ALB PT GLASAT FRIPTURI
    faina-100
    lapte-700
    parmezan sau cascaval-120
    oua-4
    sare-25
    piper-5
    intrun vas se amesteca faina si ouale
    se adauga laptele rece putin cate putin,sarea si piperul
    comp. se amesteca pe un vas cu apa clocotita pana se ingroasa
    se serveste cu friptura de vitel sau vita,cu cascaval ras

    SOS ALB PT RUMENIT (MORNEY)
    sos alb-750
    smantana-100
    cascaval-100
    galbenusuri-3
    unt-25
    sare-10
    smantana si galbenusurile se amesteca si ae adauga treptat sosul alb si se fierbe totul la foc moderat 5 min
    se ia de pe foc si se adauga 50 gr cascaval ras si sare
    inainte de introducere in cuptor se adauga untul bucati si restul de cascaval
    se foloseste la preparate (care urmeaza sa fie gratinate) din legume,paste fainoase ,oua,etc

    SOS BRUB(SPANIOL)
    oase fara maduva-100 gr
    ulei-100 ml
    faina-80
    morcovi-100
    radacina patrunjel-100
    radacina telina-100
    ceapa-100
    usturoi-10
    bulion-100
    foi de dafin-2,5 gr
    cimbru-10
    piper -10
    sare-20
    oasele se taie bucati,se spala si se usuca la cuptor la foc moderat
    zarzavatul se inabusa in ulei si 100 ml apa
    se adauga bulionul,faina dizolvata in 100 ml apa,cca 2 l apa fiarta,oasele,foi de dafin,piper,cimbru si sare
    se continua fierberea la foc moderat 3-4 ore
    cand sosul e gata se strecoara
    se serveste cald cu diferite prep. din carne de vita,porc sau peste
    de asemenea intra in compozitia altor sosuri


    SOS COLBERT
    supa de oase-450
    unt-500
    lamaie-125
    patrunjel verde-100
    piper-5
    sare-10
    untul se topeste si se amesteca bine cu supa de oase pana se omogenizeaza compozitia
    se adauga sare,sucul de la lamaie,piper si patr verde
    se serveste cald cu preparate din peste

    SOS DE GUTUI
    gutui-1000
    faina-25
    unt-30
    ulei-40
    zahar-30
    smantana-50
    patrunjel-100
    frunze de telina-30
    sare-10
    gutuile se curata,se rad apoi se fierb si se strecoara
    zaharul si faina se caramelizeaza intrun vas
    se ia de pe foc si se adauga intai uleiul apoi zeama in care au fiert gutuile
    se pune din nou pe foc si se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul
    se adauga sarea si smantana
    deasupra se pun bucatele de unt si frunze de telina si patrunjel
    sosul se serveste cu prep din carne de vita si pasare

    SOS DE LAMAI SAU PORTOCALE
    lamai sau portocale-2 buc
    unt sau ulei-60
    supa de carne sau apa-1000
    ceapa-50
    faina-20
    smantana-100
    patrunjel-200
    sare-10
    se pune untul cu faina la foc mic
    se ia de pe foc si se pune ceapa rasa fin,supa,coaja rasa de portocala sau lamaie si sarea
    se fierbe putin pana se leaga apoi se ia vasul de pe foc si se adauga smantana,zeama de lamaie sau portocala,patrunjelul si cateva bucati de unt
    se serveste cu prep din carne de vita sau pasare

    SOS DE MACIESE
    marmelada de maciese-300
    faina-50
    unt-100
    supa sau apa-600
    vin acru-200
    sare-25
    marmelada se amesteca cu faina apoi se adauga restul de ingrediente si se fierb pana se leaga
    se serveste cu carne de vita sau pasare

    SOS DE MACRIS
    macris-900
    faina-100
    unt-100
    smantana-200
    lamaie-50
    zahar-30
    sare-15
    macrisul se opareste,se stoarce si se toaca marunt
    faina dizolvata in 150 ml apa se adauga in untul topit
    se adauga macrisul,smantana,sarea si se fierbe cca 20 min
    la sfarsit se stoarce lamaia
    se serveste cu friptura de miel,pasare si vita

    SOS DE MUSTAR (ARDELENESC)
    mustar-100
    faina-100
    smantana-200
    supa de oase -500
    unt-100
    zahar-30
    otet-30
    sare-20
    faina se dizolva in 100 ml apa si se adauga la untul topit
    se amesteca cu smantana,supa de oase,otet si sare
    se fierb la foc moderat
    se adauga mustar si zahar si se mai fierbe inca 10-15 min
    se sewrveste cald cu rasol de vita,pasare sau limba


    SOS DE VIN
    sos brun-750
    unt-75
    vin-150
    jiu-100
    sare-10
    sosul brun se fierbe intrun vas
    se adauga jiul,sare si vin
    se fierb putin
    se ia de pe foc si se pun deasupra bucati mici de unt
    se serveste cu fripturi la tava,escalop,chiftelute,limba

    SOS DE CEAPA
    ceapa-600
    supa de oase-600
    ulei-100
    faina-100
    zahar-20
    otet-20
    sare-15
    ceapa se inabusa in ulei impreuna cu faina
    se adauga supa
    cand e fiarta ceapa se adauga otet,zahar si sare si se mai fierbe 5 min
    se serveste cald cu rasol de vita si pasare

    SOS BERNEZ
    unt-1000
    galbenusuri-10
    tarhon-100
    ceapa-100
    otet-100
    lamaie-100
    patrunjel-100
    foi dafin-2.5
    piper boabe 5
    sare-10
    otetul se amesteca cu 100 ml apa si se fierbe impreuna cu ceapa,tarhonul,sarea,dafinul si piperul cca 20 min
    compozitia se strecoara
    se adauga galbenusurile si se amesteca la foc moderat
    untul topit se adauga treptat,batanduse continuu cu telul pana se alifiaza
    se ia de pe foc si se stropeste cu otet,suc de lamaie si se pun frunse de patrunjel si tarhon
    se serveste cald cu prep la gratar din vita si manzat


    SOS MADERA
    sos brun-800
    supa de oase-50
    unt-75
    vin rosu-100
    coniac-25
    piper-3
    sare-10
    sosul brun se amesteca cu supa,vin,piper si sare si se fierbe 5 min
    se ia de pe fic si se adauga unt si coniac apoi se amesteca bine
    se serveste cald cu medalion,turnedou,escalop,ficat de gasca
    poate intra in componenta altor sosuri

    SOS MEUNIERE
    unt-900
    lamaie-100
    capere-100
    patrunjel-100
    piper-3
    sare--10
    untul se incalzeste apoi se adauga restul ingredientelor
    se amesteca bine si apoi se tine la cald
    se serveste cu preparate din peste


    SOS OLANDEZ
    unt-1000
    galbenusuri-8
    lamaie-100
    piper-3
    sare-10
    galbenusurile si sarea se bat intrun vas la bain-marie la foc moderat
    se adauga treptat untul topit
    cand e gata se adauga suc de lamaie si piper
    se serveste imediat cu preparate din peste,conopida,sparanghel


    SOS ROMANESC
    faina-50
    ceapa-150
    ulei-100
    suc de rosii-700
    patrujel-100
    marar-100
    sare-20
    faina si ceapa rasa fin se prajesc la foc mic pana se rumenesc apoi se adauga sosul de rosii,mararul,patrunjelul si sarea
    se amesteca bine sa nu faca cocoloase si se toarna peste mancarea pt care sa pregatit
    se serveste fierbinte

    SOS UNGURESC
    ceapa-200
    supa de oase-700
    smantana-150
    ulei-100
    faina-100
    vin alb-100
    boia dulce-3
    sare-20
    ceapa tocata marunt se inabusa in ulei cu 100 ml apa
    se adauga faina dizolvata in apa rece si supa
    se amesteca sa nu se faca cocoloase
    cand ceapa e bine fiarta sosul se paseaza si se fierbe din nou
    se adauga smantana,boia,sare si spre sfarsitul fierberii-vinul
    se serveste cald cu fripturi de vita,pasare sau miel

    SOS TOMAT
    oase fara maduva-1000
    ulei-100
    faina-50
    morcovi-50
    radacina telina-50
    radacina patrunjel-50
    ceapa-100
    pasta de tomate-150
    zahar-4-
    foi dafin-2,5 gr
    cimbru-3
    piper-3
    sare-20
    oasele se taie bucati, se spala,se oparesc ,se spala din nou si se fierb in apa cu sate 3-4 ore
    legumele se inbusa in ulei cu 100 ml apa apoi se adauga faina dizolvata,pasta de tomate,piper,dafin,cimbru si sare
    se adauga apoi supa de oase si se fierbe cca 30 min
    se paseaza printro sita deasa si se adauga zaharul
    se pastreaza la cald la bain-marie
    se serveste cu chiftelute,limba,musaca ,paste

    SOSURI DULCI


    SOS DE CIOCOLATA
    ciocolata de menaj-150
    lapte-50
    zahar-150
    vanilie-5
    rom-15
    ciocolata rasa,zaharul si laptele fierbinte se amesteca pana devine omogen
    se amesteca vanilua si romul
    se serveste atat reca cat si cald


    SOS DE CIOCOLATA ALBA
    cioco alba de menaj-350
    frisca lichida-100
    lapte-40
    intrun vas se pun ciocolata bucati,frisca si laptele si se amesteca la foc mic pana se topeste cioco si s=devine omogen
    se serveste cald si rece

    SOS DE MARMELADA SAU DULCEATA PT BUDINCI DULCI
    marmelada,gem sau dulceata-150 gr
    vin-350 ml
    rom-20 ml
    intrun vas se pun dulceata cu vinul si se fierb pana se omogenizeaza
    dupa ce sa racit putin se adauga romul
    se serveste cu budinci


    SOS DE NUCI
    lapte-1000
    nuci-200
    zahar-100
    cacao-20
    nucile se piseaza marunt apoi se amesteca cu restul ingredientelor
    se fierb pana scade la jumatate
    se da la rece pana se coaguleaza usor
    se serveste rece


    SOS DE PORTOCALE
    zahar-200
    portocale-500
    lamaie-200
    lichior de portocale-100
    apa-250
    intrun vas se fierbe apa cu zaharul pana se obtine un sirop
    se ia de pe foc,se lasa la racit ,apoi,se rade coaja la portocale apoi se stoarce sucul la portocale si lamai si se adauga lichiorul
    se serveste rece


    SOS MOCCA (de cafea nu gratuit)
    cioco de menaj-350
    frisca lichida-150
    lapte-50
    cafea instant-20
    ciocolata bucati se pune intrun vas cu frisca la foc mic
    searat se dizolva cafeaua in lapte
    cand sa topit ciocolata se amesteca cu laptele cu cafea
    se serveste cald sau rece

    SODOU DE VANILIE
    oua-6
    zahar-100
    lapte-600
    rom-10
    zahar vanilat-10
    albusurile se bat spuma cu zaharul si romul
    peste ele se adauga laptele si galbenusurile siu se amesteca cu telul para pe un vas cu apa clocotita
    cand sa ingrosat ca un sos maioneza se ia de pe foc si se pune zahaul vanilat
    se poate servi fierbinte sau rece,ornat cu frisca,cu budinca de orez sau gris,sau cu cornuri

    sper sa fie de folos,daca stiti ceva retete sau ceva de genu,nu va fie greu sa le postati sa impartim idei noi sau mai putin noi...:)
    • 16 posts
    September 21, 2010 9:56 PM EEST
    forever, care l-ai incercat si il recomanzi? :)
  • July 12, 2011 12:00 PM EEST
    Sosuri pentru Salate.
  • July 12, 2011 12:17 PM EEST
    Sos de cașcaval Ementaler.Se rade cașcavalul, se amestecă adăugând treptat câteva picături de suc de roșii până la opținerea unei compoziții cu consistența unei smântâni groase,.Este un sos recomandat pentru orce fel de salate de crudități,mai ales pentru salata de roșii.Este bogat în calorii,de aceea se va folosi in cantintăți rezonabile,.
  • July 12, 2011 12:32 PM EEST
    Maioneza de casă.2 gălbenușuri,1 linguriță miere,1linguriță suc de lămâie 1/2 litru de ulei vegetal.Se amesteca toate compozițile,cu excepția uleiului,care se pune treptat.picurând până la obținerea unei consistențe coresponzătoare.Se pune la salată de legume,adăugânduse smântână ușor acrișoară.se poate pune acest sos și la salate de fructe adăugânduse smăntână dulce o cantitate mică.
  • July 12, 2011 12:53 PM EEST
    Sos de Avocado.Un Avocado bine copt se strivește cu furculița,apoi se adaugă puțin din sosul maioneza sau câteva picături de suc de legume.Totul se bate până la obținerea unei paste pufoase.Dacă doriți ca sosul să fie mai picant ,se adaugă puțină sare și ceapă ,ardei iute,asmățui,piper,oțet, portocală.
    • 29 posts
    November 7, 2012 12:32 AM EET
    app voi de obicei masurati toate cand preparati ceva??sau dupa ochii?