Forums » Casatorie

Nu fiți ca mama Eva!

 • <br><p> Nov 3 (reuters) - rr donnelley & sons co...  more
 • in Ajutor
  June 26
  Buna ziua.nu pot sa adaug poze noi si nu inteleg de ce.ma lasa s...  more
 • Would you like soccer? Can you desire that you can be much bette...  more
 • <br><br>Joker338 pun di dukung oleh financial instit...  more
 • Baseball is really a beloved sport activity amid a lot of people...  more
 • <br><br>Select 1xbet soccer or other sports to all t...  more
 • <br><br>We have been exceptionally impressed with th...  more
 • The opportunity to acquire photographs is among the very best in...  more
 • Many people love playing baseball, but unfortunately most people...  more
 • Many people love playing baseball, however so many people are no...  more
 • Atunci când zâmbește un copil este ca și cum ar zâmbi Dumnezeu. ...  more
 • Adu-Ţi aminte de făgăduinţa dată robului Tău, în care m-ai făcut...  more
 • When looking <a href="https://sportsly.xyz/">스포츠...  more
 • Sănătatea noastră este atât de vitală pentru Domnul, încât în ​​...  more
 • Născut din resturi de țărână, eu orice ar fi, voi privi doar spr...  more
 • -https://www.springfarma.com/blog/710_Ceaiul-de-galbenele--benef...  more
 • Într-unul dintre universuri suntem doar noi. Te iubesc și Tu mă ...  more
 • Aş putea spune că există o categorie de oameni în care mi-ar plă...  more
 • Undeva pe raftul bibliotecii mele se află o carte mai deosebită ...  more
 • Mulțumire
  autor: Nichifor Nicu
  03/03/2022. ora: 00:20

  ...  more
 • March 22, 2011 11:40 PM EET

  h1

  Nu fiți ca mama Eva …

  21 martie 2011

  Vreau să urmez tradiția (una anume) și să afirm răspicat că Eva e vinovată! Vinovată pentru ceea ce a făcut în grădina Edenului. Nu sunt misogin. Dacă sunt – atunci sunt de același soi ca și apostolul Pavel.

  În primul rând e necesară o clarificare: în ce privește responsabilitatea, Adam este responsabil pentru toată tragedia din Eden. Deși unii cred că Eva are cea mai mare parte de vină, acest lucru nu face parte din ceea ce mă interesează momentan – Dumnezeu îl consideră pe Adam responsabil, el fiind primul  tras la răspundere. [Geneza 3:9,10]

  A doua clarificare are de-a face cu motivul pentru care Adam e tras la răspundere. Faptul că Adam este tras la răspundere, în ciuda faptului că Eva a fost înșelată și a fost prima care a păcătuit [1 Tim. 2:13,14], arată ordinea autorității în relațiile umane (maritale, în acest caz) – ordine stabilită încă de la creație, de către Însuși Dumnezeu. Adam era capul femeii iar ea trebuia să-i fie soție supusă (nu doar respectuoasă).

  Până aici cu clarificările.

  Aș vrea să fac o conjuncție între două texte: 1 Timotei 2:11-14 (ăla cu „femeia să tacă”) și pasajul din Geneza 3 (căderea în păcat), ambele texte foarte bine cunoscute, unul pentru că a fost decisiv pentru umanitate și celălalt datorită controverselor pe care le-a stârnit.

  Care este legătura dintre aceste texte? Este una pentru că Pavel în 1 Timotei pomenește despre evenimentul din Geneza 3.

  Textul este controversial pentru că  Pavel spune de 3 ori sub diferite forme că femeia trebuie: să „învețe în tăcere” și „femeii nu-i dau voie să învețe pe alții” și iarăși „ci să stea în tăcere” iar ca motive dă următoarele: [1] întâi a fost întocmit Adam; [2] nu Adam a fost amăgit ci Eva; și [3] Eva s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.

  Nu cred că acest text este așa cum cineva afirma „un pumn în gură pentru femei”. Nu sună bine în nici o circumstanță. Oricum, e foarte curioasă interdicția! Nu cred că putem merge cu acest tip de gândire: femeia trebuie să tacă pentru că Dumnezeu spune așa. De ce spune Dumnezeu asta?

  Întrebarea e simplă: ce treabă are interdicția pentru femeie de a tăcea cu faptul că Adam a fost primul creat și cu faptul că Eva a fost amăgită și a călcat porunca lui Dumnezeu?

  Gata cu întrebările….

  Cred că Evei i-ar fi trebuit date aceste porunci încă din grădina Edenului. Vinovăția Evei, părerea mea, nu stă doar în faptul că a fost amăgită și a călcat porunca divină ci că „s-a ridicat mai presus de bărbat”.

  Ce semnifică această „ridicare” a Evei? Cred că e vorba despre părăsirea locului în care trebuia să rămână, loc stabilit de Dumnezeu încă de la creație. Este vorba despre depășirea limitelor puse în relația cu soțul ei – ea trebuia să-i fie supusă soțului (încă înainte de „cădere”). Și nu cred că a fost.

  Cum s-a „ridicat” Eva mai „presus de bărbat”? Prin simplul fapt că Eva a luat cuvântul atunci când șarpele a venit să stea de vorbă cu ea. Biblia spune clar că în acele momente Adam „era lângă ea”. Adică, mama Eva a vrut să fie factorul decisiv când situația nu o cerea. Și-a depășit limitele când nu trebuia s-o facă.

  Spun că Eva nu trebuia să vorbească decât la comanda soțului? Nu! Are voie femeia să ia decizii? Sigur că are. Spun însă că în acea situație unică, Eva trebuia să-l lase pe bărbat să decidă.  Până la urmă, el era responsabil pentru tot ce urma să fie. Adam trebuia să fie omul cu inițiativa!

  Eva putea să întrebe: „băi Adame, tu ce crezi? ar trebui să vorbim cu șarpele ăsta?” sau „măi Adame, tu ești bărbat aici, ia rezolvă problema cu ființa aceasta ciudată care ne vorbește”.

  Deci Eva s-a ridicat mai presus de bărbat și și-a asumat autoritatea pe care o avea Adam – lucru complet greșit fiindcă autoritatea soțului nu este transferabilă. Deși Eva a decis, responsabilitatea a rămas pe umerii lui Adam.

  În felul ăsta Eva a fost amăgită și s-a făcut vinovată de călcarea poruncii divine. Aici cred că e vorba despre vulnerabilitate. Când ieși din limitele (lăsate ca să te protejeze) trasate de Dumnezeu – te autodistrugi.

  Eva a fost prima femeie care a promovat un fel de „mișcare feministă” însă n-a avut succes pentru că Dumnezeu i-a blestemat intenția, chiar în forma ei incipientă. Oh, e drept, a avut un „succes” și mă lupt cu acest succes în fiecare zi. Toți pământenii au fire pământească și toți suntem urmașii deciziilor unei femei care s-a autopromovat.

  Încă din Eden, înainte de „cădere” Eva își amăgește soțul. A fost amăgire chiar dacă a fost una inconștientă (a fost inconștientă?). Ea a fost întâi amăgită și fiind plină de amăgire și-a amăgit soțul și în această amăgire am căzut apoi cu toții.

  Nu am un punct climax în acest articol ci un anticlimax sfătuitor: doar nu fiți ca mama Eva!

   

  (Postat cu permisiunea autorului)

   

  Puteti gasi articolul acesta, alte articole, si informatii despre autor/autori pe Trezire Spirtuala: http://trezirespirituala.wordpress.com/

 • March 24, 2011 4:50 PM EET
  Imi place topicul desi sunt fiica Evei :D.....ce vroiam sa spun¿?acest post cred ca se adreseaza miscarii feministe care ia amploare pana si in bisericii...cel putin aici in Spania asa e....
 • April 1, 2011 2:05 PM EEST
  Ai dreptate Tabita. Cred ca autorul postului a luat ideile principale din cartea lui John Piper si Wayne Grudem "Biblical Manhood and Womanhood" (Masculinitatea si Feminitatea Biblica, ceva asa), care e o carte lunga care este un raspuns Biblic, teologic in mare parte, la miscarea feminista care a inceput in USA in anii 70.

  In USA in anii 70, in restul lumii nu mult dupa.

  Nu crede ca Romania nu e afectata.
 • April 1, 2011 2:16 PM EEST
  „s-a ridicat mai presus de bărbat”...din pacate se intampla si nu rar in zilele noastre,ca femeile sa aiba ultimul cuvant in deciziile care se iau cu privire la adunare...Mama,sotia,fiica...de multe ori inchid gura preotului din casa.Trist,dar adevarat,e si acesta un semn pentru vremurile pe care le traim.
  • 273 posts
  November 1, 2011 11:24 AM EET
  in primul rand sarpele a luat cuvantul,vers 1 din Geneza 3,iar Eva a raspuns,nu?Va intreb, daca Eva a gresit raspunzandu-i sarpelui,de ce nu a intervenit Adam sa i zica:"Taci din gura Eva, tu nu ai voie sa vorbesti"..doar era langa ea,nu?Eu cred mai degraba ca Adam a lasat-o singura un timp...dupa care a venit si a constatat ce a facut, a devenit constient de faptul ca Eva prin gestul ei va muri,nu si-a inchipuit viata fara ea pentru ca o iubea si a preferat sa moara alaturi de ea fiindca se simtea la fel de vinovat!Nu cred nici o clipa ca mama noastra Eva a vrut sa se ridice mai presus de Adam,ci din contra....am impresia ca Dumnezeu i-a pus pe picior de egalitate in gandire inca de la inceput....altfel o facea pe Eva din lut nu din Adam...parerea mea!