Forums » Noul Testament

Rugaciunea: particular sau comun?

 • Probabil că oamenii care nu au auzit de Fecioara Maria până acum...  more
 • El, noi și groapa cea de toate zilele. ~Florin Ianovici

  Cu greu...  more
 • I
 • I
 • Este întrebarea pe care uiți să ți-o mai pui când totul merge bi...  more
 • Timp de petrecut în rugă
  Pentru tot și pentru toți
  Cred că astăz...  more
 • Un spic de grâu ce l-ai luat
  Din lanul aproapelui tău ,
  Din ac...  more
 • Botezul cu Duhul are două faze în Faptele Apostolilor: (1) Faza ...  more
 • Nu sunt atât de naiv încât să cred că acest articol va aduce o s...  more
 • <h1>PożYczki Online</h1><br>pożyczki bez biku ...  more
 • Smintiți la suflet
  autor: Nichifor Nicu
  06/09/2020. ora: 19:15
  ...  more
 • N-avem pic de compasiune
  autor: Nichifor Nicu
  28/08/2020. ora: 1...  more
 • Patru moduri prin care putem alege dragostea

  1. Încurajați-vă u...  more
 • Cel ce va face spărtura se va sui înaintea lor.

  Mica 2:13

  Fiin...  more
 • Ți se pare că nu faci nimic deosebit în viața aceasta? Ai un job...  more
 • Omul are vocația bucuriei. Așa am fost creați. Chiar și când o c...  more
 • Cum arata planificarea concediului anul acesta...
 • E tristă și cu lacrimi despărțirea
  autor: Nichifor Nicu
  07/08/20...  more
 • Crede-L pe Hristos
  autor: Nichifor Nicu
  24/07/2020. ora: 05:40
  ...  more
 • Sunt un om care își dorea să devină elvețian dar acum mi-am dat ...  more
 • July 6, 2013 8:27 PM EEST

  Rugaciunea in comun are baze biblice, ea nu este o inventie a vreunui individ cuprins de extaz sau vreo manifestare a spiritului de turma, cum li se mai reproseaza uneori penticostalilor.

  Fapte 2:4 “Si toti s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le da Duhul sa vorbeasca.” Au vorbit in alte limbi in comun, nu pe rand. Nu s-au asteptat unii pe altiii, ci s-au rugat toti in acelasi timp.

  Fapte 4: 24 “… si-au ridicat glasul toti impreuna catre Dumnezeu, si au zis: Stapane, Doamne, care ai facut cerurile, pamantul, marea si tot ce este in ele!” Toti impreuna s-au rugat lui Dumnezeu. Chiar daca nu intentionez sa tin o pledoarie despre rugaciunea in comun, mi se pare ca versetul acesta ne spunea destul de clar ca apostolii se rugau “toti impreuna“, adica in comun.

  Apocalipsa 7: 9 -12 – inchinarea in cer este una comuna. Toti strigau cu glas tare si il laudau pe Dumnezeu.

  Apocalipsa 19: 6 “Si am auzit, ca un glas de gloata multa, ca vuietul unor ape multe, ca bubuitul unor tunete puternice, care ziceau: Aliluia! Domnul, Dumnezeul nostru Cel Atotputernic, a inceput sa imparateasca.” Ce vedem aici? O inchinare zgomotoasa, in comun, o inchinare exuberanta. Daca in cer va fi asa, atunci sa incepem sa ne pregatim de pe pamant.

  Judecători 10:10,15: „Copiii lui Israel au strigat către Domnul şi au zis: „Am păcătuit împotriva Ta, căci am părăsit pe Dumnezeul nostru şi am slujit Baalilor.”… Copiii lui Israel au zis Domnului: „Am păcătuit, fă-ne ce-Ţi va place. Numai izbăveşte-ne astăzi!”

  Judecători 21:2: „Poporul a venit la Betel şi a stat înaintea lui Dumnezeu până seara. Au ridicat glasul, au vărsat multe lacrimi, şi au zis: „Doamne, Dumnezeul lui Israel, pentru ce s-a întâmplat aşa ceva în Israel, să lipsească astăzi o seminţie întreagă din Israel?”

  Iona 1:14: „Atunci au strigat (marinarii) către Domnul şi au zis: „Doamne, nu ne pierde din pricina vieţii omului acestuia şi nu ne împovăra cu sânge nevinovat! Căci, Tu, Doamne, faci ce vrei!”

  Fapte 1:14,24,25: „Toţi aceştia stăruiau cu un cuget în rugăciune şi în cereri, împreună cu femeile şi cu Maria, mama lui Isus şi cu fraţii Lui. Apoi au făcut următoarea rugăciune: „Doamne, Tu, care cunoşti inimile tuturor oamenilor, arată-ne pe care din aceşti doi l-ai ales, ca să ia loc în slujba şi apostolia aceasta, din care a căzut Iuda, ca să meargă la locul lui.”

  Faptele Apostolilor 4:24: „Când au auzit ei aceste lucruri, şi-au ridicat glasul toţi împreună către Dumnezeu şi au zis: „Stăpâne, Doamne, care ai făcut cerul, pământul, marea şi tot ce este în ele!”

  Romani 15:6: „pentru ca toţi împreună, cu o inimă şi cu o gură, să slăviţi pe Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos.”

  Apocalipsa 5:13,14: „Şi pe toate făpturile, care sunt în cer, pe pământ, sub pământ, pe mare şi tot ce se află în aceste locuri, le-am auzit zicând: „A Celui ce şade pe scaunul de domnie şi a Mielului să fie lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor!” Şi cele patru făpturi vii ziceau: „Amin!” Şi cei douăzeci şi patru de bătrâni s-au aruncat la pământ şi s-au închinat Celui ce este viu în vecii vecilor!”

  Apocalipsa 7:11: „Şi toţi îngerii stăteau împrejurul scaunului de domnie, împrejurul bătrânilor şi împrejurul celor patru făpturi vii. Şi s-au aruncat cu feţele la pământ în faţa scaunului de domnie şi s-au închinat lui Dumnezeu, şi au zis: „Amin.” „A Dumnezeului nostru, să fie lauda, slava, înţelepciunea, mulţumirile, cinstea, puterea şi tăria, în vecii vecilor! Amin.”

  1Cronici 29:20: „David a zis întregii adunări: „Binecuvântaţi pe Domnul, Dumnezeul vostru.” Şi toată adunarea a binecuvântat pe Domnul, Dumnezeul părinţilor lor. Ei s-au plecat şi s-au închinat înaintea Domnului şi înaintea împăratului.”

  Neemia 5:13: „Şi mi-am scuturat mantaua, zicând: „Aşa să scuture Dumnezeu afară din Casa Lui şi de averile lui pe orice om care nu-şi va ţine cuvântul şi aşa să fie scuturat omul acela şi lăsat cu mâinile goale!” Toată adunarea a zis: „Amin.” Şi au lăudat pe Domnul. Şi poporul s-a ţinut de cuvânt.”

  Neemia 9:2,3: „Cei ce erau din neamul lui Israel, despărţindu-se de toţi străinii, au venit şi şi-au mărturisit păcatele lor şi fărădelegile părinţilor lor. După ce au şezut jos, au cetit în cartea Legii Domnului, Dumnezeului lor, a patra parte din zi; şi altă a patra parte din zi şi-au mărturisit păcatele şi s-au închinat înaintea Domnului, Dumnezeului lor.”

  Ezra 3:11: „Cântau, mărind şi lăudând pe Domnul prin aceste cuvinte: „Căci este bun, căci îndurarea Lui pentru Israel ţine în veac!” Şi tot poporul scotea mari strigăte de bucurie, lăudând pe Domnul, pentru că puneau temeliile Casei Domnului.”

  Fapte 11:18: „După ce au auzit aceste lucruri (creştinii iudei), s-au potolit, au slăvit pe Dumnezeu şi au zis: „Dumnezeu a dat, deci şi Neamurilor pocăinţă, ca să aibă viaţa.”

  Fapte 20:36: „După ce a vorbit astfel, a îngenuncheat şi s-a rugat împreună cu ei toţi.”

  Fapte 21:5: „Dar când s-au împlinit zilele, am plecat şi ne-am văzut de drum; şi ne-au petrecut toţi, cu nevestele şi copiii, până afară din cetate. Am îngenuncheat pe mal şi ne-am rugat.”

  Rugăciunile poporului lui Dumnezeu, atât la evrei, cât şi la creştinii care iniţial au provenit din iudaism, se rugau în comun atât la templu cât şi în adunări (vezi şi Luca 18:9-14; Fapte 3:1). Chiar şi din raţiuni practice ar trebui să înţelegem că o adunare de 120 de persoane de exemplu (Fapte 1:15), nu se poate ruga pe rând, deoarece nu ar fi timp suficient pentru rugăciuni consistente, cantitative şi calitative, ar fi timp pentru un simulacru de rugăciune. Dacă numai 5 minute s-ar ruga fiecare, ar dura doar timpul de rugăciune 600 de minute, adică 10 ore.

  RUGĂCIUNE PE RÂND ÎN LIMBI:

  La acest tip de rugăciune se face referire doar la 1Corinteni 14:16,17,27,28: „Altmintrelea, dacă aduci mulţumiri cu duhul, cum va răspunde „Amin” la mulţumirile pe care le aduci tu, cel lipsit de daruri, când el nu ştie ce spui? Negreşit, tu mulţămeşti lui Dumnezeu foarte frumos, dar celălalt nu rămâne zidit sufleteşte…Dacă sunt unii, care vorbesc în altă limbă, să vorbească numai câte doi sau cel mult trei, fiecare la rând: şi unul să tălmăcească. Dacă nu este cine să tălmăcească, să tacă în Biserică şi să-şi vorbească numai lui însuşi şi lui Dumnezeu.”

  În Scripturi nu există rugăciune pe rând (exceptând cea în limbi), ca şi cele ce se practică în unele adunări.


  This post was edited by Deleted Member at July 6, 2013 8:29 PM EEST
  • 67 posts
  July 6, 2013 10:28 PM EEST

  Fiecare se roaga cum este indemnat de duhul lui. Unii se roaga in inima lui , altii sa fie auziti.Unii vor sa o faca pe rind , altii in grup ...dar nu asta e important . important este ca rugaciuena sa fie facuta ...si mai ales sa fie cu credinta si dintr-o inima curata.

  Cind te referi la rugaciune pe rind , tu chiar ai impresia ca dintr-o biserica de 50 ( sa zicem doar 50) de persoane , toti se vor ruga ? Eu am luat parte la rugaciuni in biserici penticostale si baptiste ...dar chiar daca a fost dat indemnul ca sa se roage pe rind fiecare, tot nu s-au rugat toti pe rind.

  Deci calculul tau e un pic eronat ;) 

  Insa ideal este ca toti sa se roage in acelasi timp la comun ...si nu din lipsa de timp frate ci ...atunci cind te rogi pe rind cauti sa te rogi intr-o masura in care sa impresionezi pe ceilalti , pe cind in comun nimeni nu te aude cum te rogi , toti fiind ocupati cu rugaciunile lor proprii. Nu zic ca trebuie sa fi de acord cu mine la aceasta teorie ....dar am experimentat-o pe pielea mea in diferite biserici , vazind cum se roaga unii. Daca ai destul curaj ...intreaba fratii ce parere au despre rugaciunea in comun sau unul cite unul ....si cere-le sa fie sinceri cu tine.Nu pe acest post ma refer ci in biserica din care faci parte. Analizeaza raspunsurile si fa o statistica :)

  Se vor gasi unii sa zica ca rugaciuena nu e un spectacol, de acord cu ei...ins auneori e nevoie sa stii cum functioneaza emcanismul rugaciuni intr-o multime .

 • July 18, 2013 12:24 AM EEST

  Rugaciunea in Grup?/// ? mi se pare ineficienta... atata timp cat nu te zideste nu vad rostul , si atata poluare fonica... multA galagie, si nu intelegi nimic, daca mai e unul din lume se si sperie , se uita la usa mereu... in caz de ceva sa iasa.. repede..daca nu zideste nu vad rostuL..CA UNII MAI SI ZBIARA.. NU STIE SA SE ROAGE FRUMOS..

 • July 18, 2013 10:10 AM EEST

  Eu am argumentat Biblic faptul ca nu era practicata nicaieri. Ca tie ti se pare... e irelevant ce ti se pare tie.

 • July 18, 2013 10:39 AM EEST

  de asemenea e irelevant ce si tie ti se pare... sa iei un lucru bun cand de fapt nu este... nu vad nimic gresit in aceasta, sa se roage totii odata, sau pe rand, lucrurl acesta ar trebui cantarit , in functie si de numarul mebrilor care alcatuiesc biserica, daca sunt putini ar fi ceva prostesc sa se mai roage si totii odata...Rugaciunea in Duh, este cea mai eficienta... poate sa o faca totui 1000 sau cati sunt la un loc...Dumnezeu receptioneaza pe fiecare... dar cand rugaciunea este facuta cu glas tare, si totui in acelasi timp lucrurile se schimba, efectiv pierzi conexiunea cu Dumnezeu... acum daca ar fi in limita bunului simt, dar se apuca vrio 10 sa urle , si iasa o parada , o scena desprinsa parca dintr-un fil de groaza... Acum sa fie sincer fiecare, cu ce tezideste faptul ca auzi doar niste urlete//? nu intelegi nimic, cu ce te zideste//?  domnul Liviu? te zidesc zbieraturile?? vreau sa stiu si eu ? care este scopul de fapt, pentru ce ne adunam toti la biserica? pentru partasie, si zidirea noastra , a celor prezenti, da? ei si cu ce te zideste aceasta?? 

  iti dau un exemplu ca sa poti pricepe mai bine. . . CAND FRATELE X- PREDICA DE CE NU IASA TOTUI ODATA SA PREDICE?? SA I ASCULTI PE TOTI... NU? TREBUIE PE RAND SA POTI INTELEGE CEVA... SA POTI RUMEGA ACELE CUVINTE, INDEMNURI DIN BIBLIE... asa e si cu rugaciunea... te zideste ? care scopul? E bine sa gandesti si rational... de asta de asta ne-a dat Dumnezeu minte, sa putem discerne anumite lucruri, sa putem fi utili, daca nu scrie in Biblie cum sa ne rugam , in grup sau pe rand, asta nu inseamna ca este bine sa facem asa cum i vine in minte la unul ca tine sau cine a mai fi  in conducerea penticostalilor.. ma intelegi? aceasta trebuie analizate.. si cantarite...

   

   

 • July 18, 2013 11:23 AM EEST

  Eu am zis ce scrie Biblia. Tu nu ai nici un argument biblic ca s-ar fi practicat rugaciunea pe rand.

  Nu ai cunoscut ce inseamna rugaciune cu foc de asta le zici zbieraturi. Probabil si prorocii "zbierau" in limbajul tau trivial in Ps 142:5,  Plangeri 3:8, Mica 1:8, Ps 77:1, Ps 42:4.

  Faci o confuzie si la - Rugaciunea in Duh - asta nu e rugaciunea in duh. Tu de rugaciune in duh zici, nu de rugaciune in Duh.

  Eu nu pierd nici o conexiune... sunt capabil sa-mi vad de rugaciunea mea inainte si stiu ca Dumnezeu e capabil sa le asculte toate 300 simultan. La fel cum pot vorbi la telefon intr-o camera cu inca 100 pot sa ma si rog intr-o camera cu 300 care "zbiara". 

  Eu nu zic ca e rea rugaciunea pe rand, sunt sigur ca Dumnezeu o primeste... insa nu o gasesc nicaieri in Biblie. De asta n-am nici un motiv sa o adopt.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • July 18, 2013 3:48 PM EEST

  ok, cum spui tu... fatpul ca ne adunam in grup la casele de rugaciune, este pentru binele nostru , de ce? pentru zidirea noastra... ei bine, partea aceasta nu o pot intelege, este ceva ca si cum ar avea de-a face cu zidirea a niciunuia dintre noi... Rugaciunea eficienta , spune Biblia este atunci cand intri in odaia ta, si inchizi usa dupa tine, oare ce vrea sa spuna cu aceasta?? de ce specifica de usa, singur in odaie?? ca sa fie doar asa spus? nu se refera oare la ceva intim si special cu Dumnezeu, daca tot vine vorba de cum sa ne rugam? se refera la cadrul intim , la partasia care o poti avea cu Dumnezeu Insusi.. APOI IN STRIGATE , CARE NU AU DE-A FACE MACAR CU CEEA CE DUMNEZEU CERE DE LA NOI, NU STIU CUM POTI SA TE RAPORTEZI SI SA STAI DE VORBA CU DUMNEZEU. de zidire, nici nu se mai pune problema... am auzit pe altii ca nici nu stiu ce borborosesc, apoi asta e erezie completa... DECI, nu uita , faptul ca ne adunam in Biserica, ca cladire ma refer , nu o facem decat pentru zidirea noastra , pentru invatare, si indemnare pe calea care duce spre Cer...nu inteleg rostul... si se poate face si simultan dar nu stiu de ce trebuie sa zbieri, oare avem de-a face cu un Dumnezeu surd?? care sta rau cu auzul ? sau cum?

 • July 18, 2013 4:33 PM EEST

  Problema odaii in care sa te rogi contrasta purtarea fatarnicilor care se rugau la colturi de drumuri, nu cauta o reglementare asupra modului de a spune o rugaciune - ci doar a scopului ei.

  Rugaciunea are doua directive: una personala - cea din camaruta unde vorbesti cu Dumnezeu in mod personal (cu sau fara tipete, in functie de cat de mult doresti un lucru) si cea publica - dorintele sunt pentru public, cererile includ publicul si nu pe tine.

  Strigatele de care zici sunt o exagerare de a ta.

  Aceasta manifestare nu vine ca urmare a neputintei ascultarii lui Dumnezeu ci ca o manifestare interioara a focului cu care dorim un lucru. Manifestare intalnita si la copii si la parinti... zice de 2 - 3 ori dupa care ridica tonul vocii. Manifestare intalnita si la prorocii din VT si la noi cand e cazul. Cand iti doresti un lucru cu ardoare nu te mai uiti ca te judeca cei de pe margine, strigi la Dumnezeu. 

  Un parinte cand e mai predispus sa implineasca o doleanta a copilului? Atunci cand abia zice ce doreste sau atunci cand plange si tipa dupa un lucru. Evident, cand si-l doreste mai tare si se manifesta adecvat.

   


  This post was edited by Deleted Member at July 18, 2013 4:53 PM EEST
 • July 18, 2013 4:45 PM EEST

  Demetrius imi pare rau sa iti zic dar nu ai o baza biblica.

  In legatura cu strigatul la rugaciune este ceva biblic si chiar Isus a facut acest lucru.Noi strigam la Dumnezeu nu tipam!!!

  •  El este Acela care, in zilele vietii Sale pamantesti, aducand rugaciuni si cereri cu strigate mari si cu lacrimi catre Cel ce putea sa-L izbaveasca de la moarte, si fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui Evrei 5.7
  Unii spun ca se poticnesc ca altii se roaga mai tare dar... ”Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi decat de Dumnezeu”  Fapte 4.19
   
  • Dar, in lucrurile in care am ajuns de aceeasi parere, sa umblam la fel. Filipeni 3.16
  •  si, daca in vreo privinta sunteti de alta parere, Dumnezeu va va lumina si in aceasta privinta. Filipeni 3.15
 • July 18, 2013 10:11 PM EEST

  ...eu nu am nimic impotriva pentru faptul ca fratii se roaga in cor , toti odata , sau pe rand, tot ce pot sa spun si voi de asemenea va puteti face o imagine, Isus cand a fost pe pamant nu a speriat pe nemeni cand se ruga... Cand s-a rugat fierbinte si cu strigate mari a facut-o cand era singur... inclusiv in Gradina Ghetsimani... era singur , nu si-a luat dupa el armata de ucenici... cati erau ei ... ,,Ramaneti aici..''. Domnul sorin vreau sa iti spun ceva. .  sa nu crezi ca esti mai tare sa imi argumetezi tu mie faptul ca imi dai argumente Biblice, si de asemenea Valy... NU scoate din tex , si imi fa mie pretext, ca sa va sune bine voua... asa fac si adventistii , asa fac si Martorii lui Ehova, asa faceti si voi , sa va iasa voua socotelie mereu... Rugati-va cum vreti... si cat de tare puteti... ma intreb asa ... DUMINiCA FACI SPUME, SI IN CURSUL SAPTAMANII TE DEDAI LA PACAT... IN CASA NU TE MAI ROGI CU VOCE TARE... TE ROGI INCET... O FACI LA ADUNARE.. CA SA ARATI CAT ESTI DE POCAIT.. vine ziua cand toate vor fi date pe fata, si toata mascarada totui prefacatorii vor fi trasi la raspndere, de forma lor de evlavie, forma lor de inchinare.. si tot asa... cand se vor dovedi ca sunt egale cu 0.

 • July 23, 2013 2:38 PM EEST

  Isus cand a fost pe pamant nu a speriat pe nemeni cand se ruga

   

  A ajuns intr-un chin ca de moarte si a inceput sa Se roage si mai fierbinte; si sudoarea I se facuse ca niste picaturi mari de sange care cadeau pe pamant. (Luc.22:44)

  Doctrina bibliei nu se face pe zidirea sau nu a unuia sau mai multi membri. Doctrina e doctrina, se face pe ce scrie in Biblie iar cei carora nu le place asta inseamna ca au nevoie de schimbare.

  Faptul ca nu te zideste pe tine e problema ta, a mea nu e. Sa nu ma rog in comun ca pacatuiesc in timpul saptamanii e la fel ca si cum ai zice ca nu poti merge pentru ca n-ai caciula. N-are nici o legatura rugaciunea in comun cu pacatele zilnice facute.

  In rest... bufonarii, acuzatii nefondate.


  This post was edited by Deleted Member at July 23, 2013 2:39 PM EEST
  • 117 posts
  August 16, 2013 11:31 PM EEST

  Liviu, nu-s toate bufonarii din ce zice Demetrius. Acu vreo cativa ani in urma am fost si eu invitat la o seara de staruinta cum se spune. Nu am vrut sa merg fiindca stiam ca ce o sa fie dar am zis sa ma duc totusi. Prietenul meu ma invita a 4-a oara. Si la staruinta e mult timp de rugaciune. M-am dus, si in afara de o mare durere de cap, altceva nu am inteles de acolo. A, am mai inteles ceva, ceva ce a predicat un frate tot penticostal, din alta biserica nu din cea la care am fost. Care a spus ca nu-si au rostul rugaciunile lungi (in comun facute), mai bine vreo cateva cuvinte dar sincere, decat sa umpli timpul degeaba.

   

  Si culmea ca la inceputul adunarii, a iesit un prooroc cred ca era (facea parte din conducerea bisericii), si a inceput sa prooroceasca, ailalati ascultau. Si a inceput sa zica despre vremuri grele ce vor veni, etc, lucruri generale, nimic specific...Si a mai zis ca in acea seara se vor intampla lucruri minunate acolo, lucrari puternice ce se vor lasa cu marturii. Api a trecut toata biserica, ca nu am auzit nici o marturie cum ca pt careva din acel loc s-ar fi intampla ceva aparte. Si a fost adunare de staruinta, deci a durat vreo 5-6 ore nu stiu exact, a fost destul timp pt eventualele marturii.

   

  Cum spunea si Demetrius, se striga foarte tare, de parca Dumnezeu nu aude. Nu mai zic, ca in timpul rugaciunilor erau care se rugau, terminau si o luau de la capat. Erau care vorbeau si in limbi cum spuneti voi, dar unul nu am auzit sa talmaceasca ceva din acele vorbe in limbi, nici o talmacire in 5 ore si ceva.

   

  Nu generalizez, eu insumi am multi prieteni penticostali, cu care ma inteleg, ne respectam, insa se intrece mult masura.

   

  Vreti sa ma credeti bine, nu, asta e, eu stiu ce am trait, ce am vazut si auzit.

   

  Demetrius a gresit cand a zis ca se URLA, de obicei acest cuvant se foloseste pt insulte, nu stiu daca asta o fi fost si intentia initiala a lui. Insa se striga prea de tot. Eu voiam sa ma rog si eu, si sincer iti spun Liviu, ca m-am si rugat Domnului sa ma ajute sa inteleg, sa pricep cumva astfel de manifestari, si m-am rugat atunci in acea seara. Insa chiar si la ceva vreme de la acea intamplare, Domnul nu mi-a descoperit nimic legat de acea aseara.

   

  Si culmea ca nu era o bisericuta de pe la tara sa zici ca na, asa stiu ei. E ditamai biserica din oras.

   

  O fi buna poate si rugaciunea in comun, dar facuta cu cumpatare, cu smerenie, si cu sinceritate mai ales.

   

  O seara buna la toti

   

  cu respect

   

  =Mihai=

 • August 16, 2013 11:52 PM EEST

  Daca doctrina Bisericii se facea dupa modul unuia sau al altuia de zidire, poate iti dadeam dreptate insa atata timp cat ea e standard eu nu pot sa vin sa fac invataturi subiective pentru ca asa ma simt eu bine.

  Biserica nu e un loc unde fiecare vine si face ce simte el sau ce vrea el. Biserica are o conduita, are un set de acte normative extrase din Biblie care se practira indiferent de simtirile si trairile lui X sau Y.

  Eu am zis ca nu am gasit biblica practicarea rugaciunii pe rand. Experientele tale sau ale altuia sunt irelevante pentru doctrina, doctrina e obiectiva de credincios iar o doctrina care nu e nicaieri in Biblie... ma intreb de unde vine.

  Si eu am fost in locuri unde se practica rugaciunea pe rand, refuz sa-mi zic trairile de acolo, nu vreau sa jignesc dar am auzit si caini care latrau mai cu inima decat acele rugaciuni.

  Penticostalismul e caracterizat de rugaciune, cat despre acele "urlete"... trebuie sa fii intr-o anumita stare sa le poti intelege. Cei de pe margine n-or sa o poata face niciodata. Nici eu nu sunt adeptul lor, sunt adeptul rugatului tare, rugatului cu foc, insa nu dau cu pietre in cei care gasesc o astfel de practica demna de urmat pentru ca nu e straina de Biblie.

   

  Cu acelasi respect, Liviu.

  • 117 posts
  August 17, 2013 12:22 AM EEST

  Liviu, fie cum spui tu. Eu unul am renuntat demult sa ma mai contrazic pe teme de doctrina.

   

  Cat despre rugatul "cu foc" poate nu ar strica la urmatoarea rugaciune sa ceri si niste intelepciune in a evalua si raspunde parerilor celorlalti. Nu de alta dar cred ca puteai gasi si alta comparatie referitor la cei de-ai zis ca se rugau pe rand.

   

  Cat despre faptul ca rugaciunea pe rand nu e biblica, asta denota neintelegerea corecta a Bibliei. In Biblie sunt relatate mai multe moduri de a te ruga si nu doar in comun sau pe rand. Cum ma pot ruga in comun, sau pe rand, la fel de bine ma pot ruga si singur, ma pot ruga in genunchi, in picioare, stand pe scaun, la volan, etc. Daca tu spui ca ai gasit suport doar pt rugaciunea in comun, inseamna ca restul enumerate mai sus de mine nu-s bune. Plus ca am avut ocazia sa merg in biserici in care rugaciunile din timpul bisericii erau facute pe rand, dar rugaciunea de inceput si de sfarsit era comuna.

   

  Daca ai o parere bine, dar nu fa din ea principiu obligatoriu si pt restul.

   

  Si tu spui ca nu conteaza cum te simti ca participant la rugaciunile in comun. Eu cred ca ar trebui sa conteze. Pt ca daca "noi cei de pe margine" greu reusim sa intelegem, ce sa mai vrobim de  cei din lume care trec prin biserici ?

   

  Atata timp cat in Biblie nu e scris clar asa e bine sau rau, nu e deloc sanatos sa faci deduceri din texte si sa le impui ca norma generala. Pt ca in Biblie, cum nu gasesti nicaieri scris ca rugaciunea pe rand e buna, la fel nici despre cea in comun nu spune nimic. 

   

  Eu prin ce am zis in primul mesaj nu am spus ca rugaciunea in comun e rea, doar mi-am exprimat parerea legata de o stiuatie in care am participat la asa ceva. Si am facut-o cu respect fata de cei implicati.

   

  Daca tii neaparat ca rugaciunea in comun sa fie cea buna, ok, respect asta, dar nu mai condamna pe cei ce au alte incredintari, ca si cum doar tu ai detine adevarul absolut :)

   

  cu respect

   

  =Mihai=

   

   

   

 • August 17, 2013 12:41 AM EEST

  A spune ca rugaciunea pe rand e buna pentru ca nu scrie in Biblie ca nu e bune nu e deloc un argument. In Biblie toti s-au rugat simultan, voi de ce o faceti pe rand? Asta cu "nu ma zideste" ti-am zis, e motiv subiectiv in fata caruia Biblia nu-si schimba principiile. Nu stiu ce ai enumerat tu mai sus ca m-am uitat si nu am gasit nici un verset.

  Aia cu cainele a fost la fel de jignitoare ca aia cu "urlatul"... n-ai de ce sa te simti jignit. Cum ai dat asa primeste.

  Referitor la "cei care vin prin Biserici" - iar ma simt nevoie sa repet: Biserica nu-si face doctrine pentru categorii de oameni ci e una singura.

  Atata timp cat in Biblie nu e scris clar asa e bine sau rau

  In Biblie e un singur fel de inchinare: comun. Nu detin un adevar absolut pentru ca nu detin nimic in primul rand insa daca in Biblie eu nu gasesc o alta practica... de ce in adunari gasesc alta doar pentru ca nu scrie Biblia ca ar fi rea. Nici eu nu zic ca ar fi rea... insa cand se poate si mai bine, de ce nu?

  Scopul meu era sa vad daca sunt versete care sa sustina rugaciunea de acest fel, nu cred ca sunt.


  • 117 posts
  August 17, 2013 1:35 AM EEST

  Liviu, esti cam departe de multe lucruri esentiale ale Bibliei. Unul ar fi ca nu stii sa raspunzi cu pricepere parerilor celor din jur.

   

  Citeste mai bine postarile de mai sus. Eu nu am zis nimic de URLAT. Demetrius a spus si eu am specificat ca nu e bine ce a spus.

   

  Cat despre faza cu "Cum ai dat asa se primeste", seamana tare mult cu OCHI PENTRU OCHI, despre care Domnul Isus a spus clar cum sta treaba.

   

  Daca in lucrurile elementare calci pe langa, nu stiu cat credibilitate mai ai pt restul.

   

  Dupa cum am spus si mai sus, nu isi au rost disputele pe baza de doctrina cu persoane imature spiritual. Se ajunge la ciocniri de cuvinte si nu e bun :)

   

  Eu ma retrag din discutie nu ca un invins ci ca unul care poate stiu sa evaluez masura lucrurilor, si a cuvintelor.

   

  Atat am avut de spus. Sa ai un week end placut :)

   

  cu respect

   

  =Mihai=


  This post was edited by p mihai at August 17, 2013 1:36 AM EEST
 • August 17, 2013 2:16 AM EEST

  Nu e discutie in care sa nu se ajunga la discutat pe acei care discuta si nu subiectul. Eu ce sa fac... acum sa incep si eu sa dau in tine si sa incepem porcaiala crestinesca? Mai bine ne oprim aici.