Forums » Intrebari si raspunsuri

Ganduri nepotrivite

 • Probabil că oamenii care nu au auzit de Fecioara Maria până acum...  more
 • El, noi și groapa cea de toate zilele. ~Florin Ianovici

  Cu greu...  more
 • I
 • I
 • Este întrebarea pe care uiți să ți-o mai pui când totul merge bi...  more
 • Timp de petrecut în rugă
  Pentru tot și pentru toți
  Cred că astăz...  more
 • Un spic de grâu ce l-ai luat
  Din lanul aproapelui tău ,
  Din ac...  more
 • Botezul cu Duhul are două faze în Faptele Apostolilor: (1) Faza ...  more
 • Nu sunt atât de naiv încât să cred că acest articol va aduce o s...  more
 • <h1>PożYczki Online</h1><br>pożyczki bez biku ...  more
 • Smintiți la suflet
  autor: Nichifor Nicu
  06/09/2020. ora: 19:15
  ...  more
 • N-avem pic de compasiune
  autor: Nichifor Nicu
  28/08/2020. ora: 1...  more
 • Patru moduri prin care putem alege dragostea

  1. Încurajați-vă u...  more
 • Cel ce va face spărtura se va sui înaintea lor.

  Mica 2:13

  Fiin...  more
 • Ți se pare că nu faci nimic deosebit în viața aceasta? Ai un job...  more
 • Omul are vocația bucuriei. Așa am fost creați. Chiar și când o c...  more
 • Cum arata planificarea concediului anul acesta...
 • E tristă și cu lacrimi despărțirea
  autor: Nichifor Nicu
  07/08/20...  more
 • Crede-L pe Hristos
  autor: Nichifor Nicu
  24/07/2020. ora: 05:40
  ...  more
 • Sunt un om care își dorea să devină elvețian dar acum mi-am dat ...  more
 • April 5, 2016 11:11 PM EEST

  Cum se poate scapa de gandurile nepotrivite/urate/murdare? Solutii practice, va rog?!

 • May 6, 2016 12:28 AM EEST

  Lidia, probabil ai mai pus întrebarea acesta și altora, iar acești oameni te-au trimis să te pui pe genunchi la rugăciune. Acest lucru este cel mai practic lucru pe care poți să-l faci. Te-aș întreba, fără vreo reținere (poți să-mi scrii în privat dacă vrei): Cât citești din Biblie pe zi? Cum citești? Cât meditezi? Cât te rogi? Care este primul lucru pe care îl faci dimineața? 

  Totul ține de viața noastră...cum o trăim. Gândurile murdare vin deseori, dar trebuie doar să le mustrăm. Problema este că prin cum ne trăim noi viața, în această măsură vom avea și autoritatea de a mustra. Așadar, te-aș întreba și ce fel de gânduri sunt?!

  Un sfat ar fi: nu pot să-ți fac o schiță a ce să faci pentru a scăpa de ele, dar știu la cine să te trimit și acesta este Dumnezeu, pe care îl găsești pe genunchi. El lucrează când într-un fel, când într-altul...nu-L pot încadra într-un tipar.

  Dumnezeu să te binecuvinteze și să-ți dea biruință!

 • May 6, 2016 12:36 AM EEST
  Wow... Mulțumesc mult, Flavius, pentru sfaturi. E ceea ce și fac deja. Dumnezeu sa te imbratiseze cu binecuvantarile Sale!! :)
 • May 6, 2016 12:43 AM EEST

  Ți-aș mai spune ceva. Încearcă să mai iei pe cineva apropiat (om de încredere, prieten/ă bun/ă) și explică-i ce și cum. Uniți-vă în zi de post și rugați-vă împreună. Va fi mai simplu!

  Rămâi cu Domnul Isus!

  • 5 posts
  May 21, 2016 3:04 PM EEST

  Nu se poate scăpa de gândurile nepotrivite, urâte şi murdare.

  Nu suntem în rai, unde totul e pur şi curat. Cum neghina e amestecata cu grăul, aşa şi gândurile rele sunt amestecate cu gândurile bune în mintea noastră.

  Nu putem să scăpăm de gândurile rele din mintea noastră, dar putem să ne împotrivim lor.

  Nu avem nici o vină pentru gândurile rele involuntare din mintea noastră, dar suntem vinovaţi cand agreem acele gânduri, când ne însoţim cu ele, când ne complacem în ele, când suntem de acord cu ele.

  De la consimţire până la faptă, e distanţă mică. Gândurile rele din mintea noastră sunt nevinovate, dacă trec prin mintea noastră aşa cum trece vântul pe lângă noi. Vinovaţi suntem când luăm un gând rău nevinovat şi îl dezvoltăm, şi îl improprietărim. Asta este grav, când improprietărim gândurile rele.

  Gândurile de hulă sunt cele mai chinuitoare, chiar dacă nu consimt cu ele, chiar dacă mă impotrivesc lor. E ca şi cum cineva ar arunca tot timpul un jet de mocirlă infectă peste mine. Genul ăsta de gânduri te ţin într-o luptă continuă, e ca şi cum ai lupta cu tine însuţi, ca şi cum ai lupta cu gândirea ta.

   

  Cel mai grav este când punem în aplicare gândurile rele. Dar cel mai grav este când nu ne cerem iertare de la Dumnezeu pentru gândurile rele din mintea noastră. Doar prin rugăciuni de iertare ne eliberăm conştiinţa de mustrări.

  • 14 posts
  May 25, 2016 1:54 AM EEST
  Complet de acord cu tot ceea ce s-a zis până aici dar cred că s-a omis un aspect.

  Viața de creștin este o luptă care se dă pe două fronturi: unul spiritual și unul fizic. De cele mai multe ori ne concentrăm mai mult pe partea spirituală atunci când este o problemă spirituală și pe partea fizică atunci când este o problemă fizică.

  Răspunsurile de până acum se concentrează mai mult pe soluții spirituale: rugăciune, mărturisire, mustrarea lor, pocăința, trăirea unei vieți curate etc. Toate sunt super și trebuie să le faci pentru a birui dar mai este un aspect. Observăm acest lucru la Pavel: om al rugăciunii, al postului, al credinței și a vieții curate care nu doar că a izgonit gânduri necurate dar a avut autoritatea și trăirea încât a adus un băiețel înapoi la viață prin puterea rugăciunii lui. Acest om mega spiritual în sensul cel mai bun spune în 1 Corinteni 9:27 (VDCC) Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat. Prin urmare disciplina lui Pavel nu este doar de natură spirituală ci și fizică.

  Nu există separare în viața creștinului între disciplina fizică și cea spirituală. Nu poți spune că una este mai bună ca cealaltă. Trebuie să lupți atât pe plan spiritual cât și pe plan fizic, să îți ți în frâu trupul.

  1. Disciplina spirituală
  Pe scurt:Relația cu Dumnezeu.Ioan 15:5 (VDCC) Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce mult rod; căci despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic.
  Doar atunci când relația ta cu Domnul este una puternică poți spera să ai măcar o șansă la a birui firea. Practic:
  -citirea Bibliei corect: regulat, atent(ce vrea Domnul să îmi spună?), activ(ce vrea să spună defapt textul?), nu închizi și pleci ci te întrebi cum poți aplica asta la viața ta sau ce vrea Domnul să corecteze în tine
  -rugăciune neîncetat. Nu lăsa conexiunea ta cu cerul să se rupă. Continuă să te "rogi" pe tot parcursul zilei. Fi conștientă de prezența Domnului. El niciodată nu ne părăsește ci e mereu la un gând distanță.
  -caută părtășia cu frații și surorile din Adunarea locală. Împărtășește dacă ai libertatea și roagăi să se roage concret referitor la lucrul cu care te confrunti.
  -nu desnadăjdui.Proverbele 24:16 (VDCC) Căci cel neprihănit de şapte ori cade, şi se ridică, dar cei răi se prăbuşesc în nenorocire. Dacă te-ai împăcat cu Dumnezeu obișnueștete să înduri eșecul. Până sus în cer va trebui să cazi și să te ridici de multe ori. Dar nu contează de câte ori cazi ci contează să te ridici cu o dată în plus. :) Crede că El te iubește chiar și atunci când eșuezi. Astfel nu vei mai încerca să te lupți doar din obligație ci din recunoștiință pentru dragostea Lui. Crede că El poate.
  -nu lăsa Diavolul să-ți abată privirea de la cruce. Uneori ne vedem atât de răi încât nu ne mai dăm noi șanse. În momentul în care Domnul Isus a murit El ne-a dat puterea să ne ridicăm indiferent de cât de jos cădem. El nu renunță la noi. Alt gând mai încurajator nu am.

  • 14 posts
  May 25, 2016 2:46 AM EEST
  2. Disciplina trupească/fizică
  Aici lucrurile se complică, nu că partea spirituală ar fi mai ușoară dar este multă controversă aici. Pavel spune:Evrei 12:4 (VDCC) Voi nu v-aţi împotrivit încă până la sânge, în lupta împotriva păcatului. În lupta cu păcatul se ajunge la "sânge". Este sacrificiu, durere, uneori prigoană. Nu este confortabil. Este multă neplăcere și suferință.1 Petru 5:8 (VDCC) Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită. Zi și noapte. Asta este lupta noastră. Prin urmare nu va fi ușor dar asta depinde de punctul 1. Odată ce L-ai cunoscut pe Domnul ești gata să mergi până la moarte.

  Disciplina fizică este diversă. Cuprinde multe aspecte și este strâns legată de viața spirituală. Dovadă: gândește-te cât de ușor este să te pui pe genunchi și să te rogi sau să te apuci să citești Biblia atunci când ești bolnav sau obosit. Ține de disciplina fizică să ai grijă de sănătatea ta și să te odihnești și de multe ori în familie de exemplu partenerul de viață rostește cuvinte grele sau rănește deoarece era obosit și nervos. Dar nu voi detalia prea mult, deja am scris roman. Cine e interesat să-mi spună...

  Practic, referitor la gânduri care nu dorești să le ai:
  1. Psihologic: conștient, inconștient și subconștient. Acestea sunt aspecte ale creierului și a procesului tău cognitiv. Trebuie să înțelegi că tu ai putere asupra conștientului doar. Nu poți schimba nimic nici în subconștient și nici în inconștient. NU DIRECT. Gândurile inconștiente (încadrăm și subconștientul aici pentru a scrie mai puțin) sunt rezultatul a ani de programare cerebrală. Tot ceea ce citești, gândești, faci, privești, asculți, spui etc. TOT! TOT! Lasă o urmă pe mintea ta și o schimbă. Imaginile care le-ai privit acum cincisprezece ani sunt tot acolo întipărite în mintea ta, gata să iasă la iveală când nu te aștepți. Fapte rele, gânduri murdare, toate vin din inconștient (uneori cu puțin ajutor de la Diavol). Nimeni nu scapă de blestemul trecutului. Toți avem de-a face cu "reluări" din trecut. Acestea uneori sunt atitudini, obiceiuri, expresii, lucruri care le-am introdus în minte și ne-au poluat. Soluția:
  Reformatare(într-un fel): ideea este că nu poți scăpa de tine însuți, de ceea ce este deja acolo. Dar poți să le diminuezi efectul și să le mai scazi ponderea. Cum? Introducând material care să contracareze efectul. Ex: să presupunem că cineva are probleme cu bârfa. Soluția pe plan spiritual o știm dar pe plan fizic putem recurge la metoda aceasta în felul următor: exersarea non-bârfei.(da știu, poate nu e cuvântul potrivit). În fiecare zi persoana respectivă trebuie să își bombardeze mintea cu non-bârfe. Să spună trei lucruri bune despre o persoană pe care de obicei o bârfește. Să laude o persoană pe care nu o suportă la cineva (dar nu fals, ci să observe ceva bun în ea. Nu există persoană care să aibe numai defecte). Alt exemplu: dacă o persoană are probleme cu pornografia (în cazul băieților această situație este mega-toxică deoarece imaginile sunt extrem de bine fixate în memorie și revin și revin mereu datorita impactului puternic sentimental pe care l-au avut în perioada în care vizionau filme sau poze pornografice). Persoana respectivă, poate recurge la amortizarea acelor imagini prin cultivarea și trăirea și angrenarea în dragostea reală nu comercială. Să studieze dragostea biblică, să se detoxifieze de ideile din industria porno și să cultive relații sănătoase. Să încarce exact opusul biblic a ceea ce este în mintea lui. Poți aplica aceasta la orice aspect deși niciodată nu poate curăța complet totuși poate amortiza efectele.
  2. Subminarea gândurilor în momentul în care acestea apar. Ai auzit probabil de meditație. Lăsând la o parte partea mistică și esoterică meditația este pur și simplu un proces fizic simplu. Concentrează-te să nu te concentrezi la nimic. Golește mintea. Unii se folosesc de respirație și se concentreaza pe ea și nimic altceva. Nu vreau să te îndemn spre new age sau yoga. Sunt prostii și manipulări. Ideea este simplă si naturală: poți să nu te gândești la nimic? Cât timp? Exersează 5 minute pe zi de exemplu să nu te gândești la nimic. Să fi atentă la drum doar fara sa lasi mintea sa zboare. S-a aflat ca acest exercitiu poate chiar sa iti intareasca si tonifieze mintea si iți va fi mult mai usor sa pui stapanire pe ganduri odata ce ai antrenament. In momentul in care gandurile vin tu pur si simplu faci liniste. Nu va fi usor dar macar acum ai un punct de pornire pe plan fizic si un program de antrenament.
  3. Ține post. O zi. O jumate de zi. Nu poți? Atunci data viitoare când dorești să îți cumperi înghețată nu o fă. Gândeștete că este modul prin care spui Domnului că dorești să te înfrânezi și că El și sfințenia reprezintă mai mult pentru tine decât o înghețată sau o zi de mâncare, sau trei(postul Esterei). Domnul Isus a început lucrarea cu post. A dat dovadă de înfrânare supremă și la capătul puterilor a putut să stea ferm în fața Diavolului. Postul și rugăciunea sunt arme puternice care combinate dau rezultate incredibile. Mulți au uitat de ele dar să știi că se vede.
  4. Ține o evidență. Încearcă să vezi câte zile ai putut să reziști fără să cazi pradă gândurilor. Exemplu: luni si marti ai reusit sa ti in frau mintea. Au fost unele ganduri dar ai putut sa le ti sub control. Te-ai rugat si poate ai si postit. Miercuri cazi si din nou intrii intr-o spirala de ganduri negre si murdare si nimic lare ca nu te poate scoate de acolo, nici o solutie. Joi dimineata te ridici, te scuturi de praf, marturisesti si treci un "x" pe in casuta lui miercuri. Si incepi din nou. Si nu renunti. Asa ai o imagine realista asupra progresului si poti vedea ce functioneaza pentru tine si ce nu.


  Mai sunt multe de spus dar cred ca este un inceput bun. Ideea este sa continui sa mergi inainte si sa combini disciplina fizica cu cea spirituala. Cultiva relatia cu Domnul si vei vedea ca toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce il iubesc pe El.