Forums » Sfaturi & Incurajari

Iubind cu cuțitul în mână

 • Dumnezeu este bun. Acum câteva mii de ani erau niște băieți care...  more
 • Dacă te-ai descrie vreodată într-un singur cuvânt , care ar fi ?...  more
 • Istoria ne învață că bunica Bisericii Ortodoxe (Biserica Bizanti...  more
 • De la Pasti pan'la Rusalii
  Am stat doar in rugaciune,
  Asteptand ...  more
 • O umbră-i omul pe pământ
  autor: Nichifor Nicu
  18/05/2020/ ora: 1...  more
 • An article about the differences between love and lust hardly se...  more
 • Salutare oameni, doresc sa recomand tuturor oamenilor interesati...  more
 • Pe zi ce trece se simte o nerăbdare în societate și am o stranie...  more
 • Hear what Jesus says about divorce and remarriage. The clause &a...  more
 • Anii 30 d.Hr, primăvara. O zi ce părea obișnuită pentru mulți s-...  more
 • Există ceva neatins de virus, neatins de arme, de foc, de tsunam...  more
 • Cugetând într-o seară, m-am mâhnit în sinea mea înțelegând o rea...  more
 • Cine sunt ei?
 • Un profesor se plimba prin fața tablei în timp ce preda clasei d...  more
 • Azi m-am gândit să vă scriu voua, oameni care ați simțit cât de ...  more
 • Lipește-ți viața de Scriptură
  autor: Nichifor Nicu
  25/03/2020. o...  more
 • 3 Adevăruri încurajatoare de amintit când lucrurile se precipită...  more
 • -
 • Robia amvonului
  autor: Nichifor Nicu

  Avem frați ce nu renunță l...  more
 • Poți fugi dar nu te poți ascunde
  autor: Nichifor Nicu
  28/02/2020...  more
  • 27 posts
  December 18, 2019 5:56 PM EET
  De-a lungul istoriei au avut loc tot felul de întâmplări cu parfum drăcesc și una din cele mai crude astfel de întâmplări a avut loc la Auschwitz acolo unde „eram mințiți foarte convingător că cei care erau trimiși spre camerele de gazare se duceau la dușuri.” după spusele lui Oliver Lustig. Ce să mai amintim de luptele din Colosseum sau de Dalila?

  Există o formă de iubire care pare dulce, pare plăcută, poate chiar prea special pare totul pentru a fi adevărat. Este iubirea aceea de care ai nevoie dar pentru care trebuie să plătești un preț, măcar că, de fel, nu ai vrea să achiți acea notă de plată.

  Cu toții avem nevoie de iubire, mai ales în perioada aceasta a sărbătorilor dar există o categorie de oameni care din cauza situației mai puțin favorabilă are nevoie constant de ajutor/iubire - o categorie despre care Isus spunea oamenilor acum 2000 de ani că îi vom avea întotdeauna lângă noi și a avut dreptate pentru că este imposibil să nu cunoști oameni săraci astăzi, dar nu numai oameni săraci ci și familii, cartiere, sate și chiar țări.

  Ani de zile am fost implicat în diverse grupuri sau ONG-uri mai mult sau mai puțin oficiale cu scopul de a ajuta pe cei nevoiași, pe cei sărmani dar ceea ce am observat de-a lungul timpului și ceea ce mi-a lăsat un gust amar și ceea ce am conștientizat mai mult în ultima vreme este gândul aceasta că de multe ori iubim cu cuțitul în mână, ținându-l la spate. Vrem să facem un bine și binele acesta să-l trâmbițăm ca să-l cunoască toată lumea iar mijlocul audio-vizual prin care transmitem înseamnă folosirea cuțitului asupra omului ajutat. De ce? Crezi că îi face cuiva plăcere să se laude cu sărăcia lui? Nu. Crezi că îi face cuiva plăcere să știe oamenii că el este sărac, în nevoie, într-o stare în care nu și-ar dori să fie? Nu. Totuși, de ce nu pleacă refuzând ajutorul? Nu pleacă pentru că are nevoie de ajutor și pune în balanță: „Ce mă doare mai tare?” - se întreabă omul nevoiaș. „Să dorm cu stomacul gol? Să îmi fie frig toată iarna? Să mă las filmat sau fotografiat?” - Am început să simt anul acesta cu cei nevoiași și să le simt durerea pe care o poartă în inima lor, durerea că nu sunt decât niște ființe ajutate pentru ca să se creeze campanii, materiale promoționale, marketing chiar..și nu sunt puțini cei care au de câștigat din acestea fie ca imagine, fie financiar, fie social.

  O mică experiență din viața mea..
  Îmi amintesc de cel mai vulnerabil moment din viața mea, eram undeva pe hartă în Marea Britanie în 2011, singur într-un orășel, nu știa nimeni unde mă aflu, în ce casă locuiesc sau cât de puternic mirosea în casă din cauza condimentelor indianului proprietar dar acolo în cămăruța mea meschină și fără tablouri au curs multe lacrimi, multe regrete, multe păreri de rău și măcar că durerea mi-a fost mare, sunt fericit că nu m-a filmat nimeni, că nu m-a fotografiat nimeni în mijlocul durerii mele sufletești, a fost suficient că a luat aminte Dumnezeu și El a numărat lacrimile mele. Cum m-aș fi simțit să fiu un material promoțional pentru oameni? Nu cred că există ceva mai umilitor și nu am teama să fiu umilit, deja viața mea pusă în contrast cu viața lui Isus mă umilește.
  Ca un iubitor de artă, ca unul care consider că am abilități de artist primite în dar de la Dumnezeu, găsesc această formă de artă ca fiind macabră, un spectacol care în profunzimea lui este ieftin doar că foamea după extravagant, foamea după divertisment producător de milă împinge oamenii să iubească cu cuțitul în mână.

  Depinde foarte mult care este motivația ta în a face bine: vrei să te vadă oamenii? vrei să strângi mai multe fonduri? vrei să pornești un curent de binefacere în societate? vrei să rămâi anonim în binefacerea ta? vrei să știe doar Dumnezeu sau Dumnezeu+oamenii? În cea mai suculentă predică rostită vreodată pe pământ, Isus a spus printre altele: „..atunci când faci milostenie, nu suna din trâmbiță înaintea ta, cum fac ipocriții în sinagogi și pe străzi, ca să fie slăviți de oameni. Adevărat vă spun că își primesc din plin răsplata ! Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta, pentu ca milostenia ta să fie făcută în ascuns, iar Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.” (Sfânta Evanghelie după Matei 6:2-4)

  Dar nu este ușor să faci un bine fără să știe nimeni indiferent la ce scară este, pentru așa ceva este necesară o doză serioasă de credință, o doză serioasă de încredere în Dumnezeu, o doză serioasă de împlinire cu gândul că este suficient să știe Dumnezeu ce faci.

  Este o perioadă plină de cadouri și campanii, alege să iubești onest, alege să iubești așa cum ai vrea să fii iubit, lasă „cuțitul” și Dumnezeu care vede în ascuns, îți va răsplăti. Simte cu cel pe care vrei să-l ajuți, privește dincolo de cadou, pune-te în locul persoanei, uneori este imposibil dar măcar încearcă. Dincolo de toate, nu uita că atunci când ai plâns înaintea lui Dumnezeu, El nu a chemat jurnaliști, El nu a chemat foto-reporteri și nici vreun echipaj de la Digi24.