Forums » Sfaturi & Incurajari

Rolul sotului in casnicie -de Edgar Maron-

 • Mă copleșește Dumnezeu
  autor: Nichifor Nicu
  20/11/2021. ora: 12...  more
 • Am trăit mult timp căutând un scop pentru viața mea. Și uneori, ...  more
 • Vreau să vă răpun puțin din timpul vostru; nu, nu este vorba nic...  more
 • "Și care-i semnul?" întrebă sfios Ezechia pe cel mai m...  more
 • Pentru a veni în ajutorul lor, Centrul Creştin Betania le oferă ...  more
 • In Rai oamenii tot vor trebui să muncescă ? De ce să cânt eu ne ...  more
 • DACĂ DOMNUL IISUS HRISTOS ESTE MIRELE iar noi oamenii creștini s...  more
 • Ai povestit, Pământule, bătrâne,
  Povestea ce-o ascunzi în cartea...  more
 • "Avionul spre Paris mai avea câteva minute până la decolare...  more
 • Cuprinde-mă, Doamne cu funia dragostei Tale,
  Căci eu sunt ca o f...  more
 • Mă țin de haina Ta
  autor: Nichifor Nicu
  13/10/2021/ ora: 01:20

  ...  more
 • Religia și credința
  autor: Nichifor Nicu
  06/10/2021. ora: 23:10
  ...  more
 • Libertate cu miros de dictatură
  autor: Nichifor Nicu
  04/10/2021....  more
 • https://cumvaplace.ro/inghetata-de-catina/?fbclid=IwAR3-zvoM68uQ...  more
 • Stăteam aseară de vorbă cu câțiva tineri și povesteam despre ace...  more
 • Săculețul cu pietre
  autor: Nichifor Nicu
  23/09/2021. ora: 19:50
  ...  more
 • Dacă aveți în anturajul vostru sau în familia voastră ( pentru c...  more
 • Caracterul pocăinței
  autor: Nichifor Nicu
  20/09/2021. ora: 19:20...  more
 • Ţi-ai dori o biserică care să-ţi împlinească nevoile ? Ai dori o...  more
 • A fost un moment în viața mea în care pur și simplu nu mai vedea...  more
 • January 11, 2021 1:14 AM EET
   

  L-am rugat pe soțul meu Edgar Maron să scrie câteva cuvinte despre rolul soțului în căsnicie. Am insistat destul de mult până a acceptat, însă am insistat pentru că exemplul lui de soț mă smerește întotdeauna, mă schimbă, mă sfințește, mă copleșește. Atunci când cuvintele sunt scrise de un om care le trăiește, prind și ele viață. (Originalul este în Engleză, așa că aceasta e versiunea tradusă).

   

  „Ca să fiu sincer, nu mă văd vrednic de a scrie un asemenea articol, dar îmi voi da silința să scriu lucrurile pe care le-am învățat până acum. Cel mai mult, îmi doresc să ne fixăm atenţia asupra lui Isus, Cel care iniţiază şi desăvârşeşte credinţa! Cel care ne exemplifică perfect ce înseamnă să-ți iubești mireasa!

   

  1. Supune-te lui Cristos

  Cel mai important atribut al unui soț este a fi un om duhovnicesc, evlavios... 1 Corinteni 11:3 spune „Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat”. Dacă Isus nu e capul bărbatului, atunci acesta construiește pe nisip și eventual casa se va dărâma, indiferent de eforturile soțului de a susține căsnicia. În primul rând, soțul trebuie să învețe să lupte pe genunchi, să îl cunoască pe Cristos atât de intim, încât pe chipul lui să se oglindească sfințenia. Când soțul este condus de Hristos, căsnicia este construită pe stâncă și Hristos e glorificat în acea căsnicie. Am realizat că îmi este foarte greu să îmi conduc soția și să iau deciziile corecte atunci când relația mea cu Dumnezeu nu este bună. E imposibil să fii un războinic bun fără să asculți de comenzile Comandantului. Te vei pierde și vei pierde bătălia. Supune-te conducerii lui Hristos!

   

  2. Soțule, iubeşte-ți și sfințește-ți soția!

  După ce citești acest subpunct poate te gândești, bineînțeles că îmi iubesc soția. De asta m-am căsătorit cu ea. Dar când spun să îți iubeşti soția, nu mă refer să o iubești pentru că e frumoasă, pentru că e bună cu tine, sau pentru că te împlinește. E ușor să iubești când ești iubit înapoi, însă adevărata provocare este să îţi iubești soția atunci când este de neiubit. Daca spui „m-am căsătorit cu femeia greșită”, atunci iubește-o până dragostea ta o schimbă și devine femeia potrivită! Isus ne-a iubit întâi. Când noi încă eram păcătoși. Dar prin dragostea Lui, noi, biserica, suntem ce suntem. Rolul lui Cristos este să sfințească și să curețe și asta e ceea ce tu trebuie să faci pentru soția ta! „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, [...] ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele!” (Efeseni 5:25-28). Petele sunt provocate de lucrurile din exterior, pe când zbârciturile vin din interior. Zbârciturile sunt lucrurile din trecut cu care vine soția ta. Când te căsătorești, ține minte că te căsătorești și cu trecutul ei! Vor fi multe lucruri care vor ieşi la iveală după luna de miere, lucruri la care nu te-ai gândit niciodată. Dar de asta suntem noi acolo. Să ajutăm la procesul de sfințenie, ca într-o zi să prezentăm soția noastră lui Dumnezeu fără ca aceasta să aibă o pată sau o zbîrcitură! E un proces la care trebuie să lucrăm zi de zi. Noi soții, suntem machiajul soţiilor noastre. Noi le facem frumoase! Când te uiți la fața unei femei, știi cum e soțul ei! (de cele mai multe ori).

   

  3. Onorează-ți soția

  „Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând CINSTE femeii...”

  Înainte de căsătorie, băiatul cumpără flori pentru fată, o surprinde, îi deschide uşa la mașină de fiecare dată. Practic, o inundă cu dragoste. Ce se întâmplă după? Nu uita, soția ta este regina ta și trebuie să o tratezi ca atare. Continuă să fii un gentleman și după căsnicie. Deschide ușa de la maşină și de la casă pentru ea, cumpără-i flori, surprinde-o cu cadouri. Scrie-i bilețele și ascunde-le prin casă. Fă-o să știe că pentru tine e cea mai valoroasă femeie. O soție a cărui soț o face să se simtă ca un diamant, va străluci asemenea unui diamant! Dar fața soției care se simte ca un diamant fals, va fi lipsită de strălucire. Nu înceta din a-i fi prinț, întotdeauna fii pregătit să îți împingi limitele. Trateaz-o ca pe o regină, onoreaz-o!

   

  3. Condu-o cu umilință și răbdare.

  Noi ar trebui să fim liderii soțiilor noastre. Ele nu au fost create să conducă. Tu ar trebui să fii cel care vine și spune „Dragă, hai să ne rugăm", sau „hai să postim pentru problema asta”. Din păcate multe femei se maturizează spiritual mai mult ca bărbații, pentru că soții îşi pierd timpul cu plăcerile lor și în loc să devină bărbați, rămân băieți. Hai să ne maturizăm. Hai să conducem! Conducere nu înseamnă să decizi singur și să dai comenzi. Înseamnă să te consulți cu soția ta, dar înseamnă și să ai puterea să decizi în cealaltă direcție dacă știi că așa te îndrumă Dumnezeu. Însă întotdeauna învață să apreciezi opinia ei și să îi arăți asta.

   

  Să fii lider înseamnă că atunci când vii de la lucru obosit, continui să muncești, ajutându-ţi soția cu vasele, cu copiii, cu tot ce e nevoie. Soția ta nu este sclava ta. Aici intervine și smerenia. Noi bărbații, suntem foarte mândri. Trebuie să lăsăm mândria în spate și să învățăm să slujim, în loc să așteptăm să fim slujiți.

   

  Un alt factor important în căsnicie este răbdarea. Căsătoria nu este ușoară și multe lucruri ar putea să te enerveze. Uneori vei simți că îți vine să pleci. În viața sa, un bărbat trebuie să studieze două lucruri: Biblia și soția. Cu toții știm că asta înseamnă mult timp şi multă muncă. Femeile de multe ori sunt greu de înțeles. Însă aici vine răbdarea. Trebuie să învățăm să le cunoaștem mai mult. Să le întrebăm la ce se gândesc și cum le putem face să se simtă mai bine sau mai fericite. Investește timp în a o cunoaște, ce îi place și ce nu îi place. Ce o face să se apropie mai mult de Dumnezeu și ce o face să se îndepărteze. Cum ajungi să o cunoști? Ei bine, atunci când vorbește, ascult-o! Ea îți dă oportunitatea de a o cunoaște! Lasă totul deoparte şi ascult-o!

   

  4. Îngrijește-te de familia ta (Be a provider)

  Ca bărbat trebuie să te îngrijești de partea materială a familiei tale. De fapt, Biblia spune „Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios.” (1Timotei 5:8). Nu cred că asta e reputația pe care vrei să o ai în comunitate. Trebuie să te uiți înainte, să faci un plan strategic pentru casa ta. Să ai o țintă. Nu doar o țintă financiară, dar și spirituală și emoțională.

   

  Tu trebuie să fii directorul executiv al corporaţiei. E responsabilitatea ta de a da direcția. Și de multe ori soția este ofițerul de operare. Voi doi trebuie să vă unificați direcția pentru binele familiei.

   

  Dragul meu frate, fața soției tale este oglinda ta! Când va fi bătrână, fie să poată spune:

  „Aș vrea să fim tineri din nou... de ce? Ca să trăiesc împreună cu tine și mai mulți ani!”.

  Daniela Maron
   

   

   


  This post was edited by Deleted Member at January 11, 2021 1:29 AM EET