Forums » Sfaturi & Incurajari

Pe cine ajuți ?

 • Mă copleșește Dumnezeu
  autor: Nichifor Nicu
  20/11/2021. ora: 12...  more
 • Am trăit mult timp căutând un scop pentru viața mea. Și uneori, ...  more
 • Vreau să vă răpun puțin din timpul vostru; nu, nu este vorba nic...  more
 • "Și care-i semnul?" întrebă sfios Ezechia pe cel mai m...  more
 • Pentru a veni în ajutorul lor, Centrul Creştin Betania le oferă ...  more
 • In Rai oamenii tot vor trebui să muncescă ? De ce să cânt eu ne ...  more
 • DACĂ DOMNUL IISUS HRISTOS ESTE MIRELE iar noi oamenii creștini s...  more
 • Ai povestit, Pământule, bătrâne,
  Povestea ce-o ascunzi în cartea...  more
 • "Avionul spre Paris mai avea câteva minute până la decolare...  more
 • Cuprinde-mă, Doamne cu funia dragostei Tale,
  Căci eu sunt ca o f...  more
 • Mă țin de haina Ta
  autor: Nichifor Nicu
  13/10/2021/ ora: 01:20

  ...  more
 • Religia și credința
  autor: Nichifor Nicu
  06/10/2021. ora: 23:10
  ...  more
 • Libertate cu miros de dictatură
  autor: Nichifor Nicu
  04/10/2021....  more
 • https://cumvaplace.ro/inghetata-de-catina/?fbclid=IwAR3-zvoM68uQ...  more
 • Stăteam aseară de vorbă cu câțiva tineri și povesteam despre ace...  more
 • Săculețul cu pietre
  autor: Nichifor Nicu
  23/09/2021. ora: 19:50
  ...  more
 • Dacă aveți în anturajul vostru sau în familia voastră ( pentru c...  more
 • Caracterul pocăinței
  autor: Nichifor Nicu
  20/09/2021. ora: 19:20...  more
 • Ţi-ai dori o biserică care să-ţi împlinească nevoile ? Ai dori o...  more
 • A fost un moment în viața mea în care pur și simplu nu mai vedea...  more
  • 31 posts
  March 13, 2021 9:43 PM EET

  
Toți oamenii, absolut toți oamenii au cel puțin un gram micuț de milă, este destul de greu să nu te emoționezi când circuli cu tramvaiul și apare o femeie fără o mână sau un picior și cerșește un leu pentru pâine, zice ea. Parcă și de un câine îți este milă când plouă tare, ai vrea să îl iei cu tine sub umbrela aia neagră a ta cu mâner de lemn.
  Ce să mai zic de cazurile prezentate pe Facebook, uneori aveau obiceiul de a colinda metrourile prezentând un document mai mult sau mai puțin real cu anumite diagnostice medicale și nevoia unei operații de zeci de mii de euro în străinătate.

  Câte proiecte ni se fac cunoscute în biserici sau în lumea laică? Nu se mai sfârșesc și parcă toate sunt în așa fel prezentate încât ți se înmoaie inima și se face cât un purice.

  Și totul se rezumă la a da bani, dacă dai bani ești om bun. Ni se spune că și doi lei dacă ai avea, merită să îi dai… oare chiar merită? Chiar dacă mulți vor râde, am simpatizat de mic echipa de fotbal Dinamo, iar de ceva luni există o mobilizare a suporterilor de a trimite bani, a dona, a cumpăra bilete virtuale la meciuri (se joacă fără spectatori) și am rămas uimit de felul în care sunt motivați oamenii de rând prin articole eminesciene și clipuri motivaționale… așa ajung unii dintre ei să-și dea pensia, alocația, unii chiar să amâne intervenții medicale doar ca să sufere pentru această cauză, să susțină salarii de mii de euro a unor oameni care joacă fotbal. Interesant nu? Pun eu 10 lei, pui și tu, mai pune și un prieten.. Ușor-ușor facem 6000 de euro să plătim salariul pe o lună a unui fotbalist care nu joacă nimic.

  Oamenii sunt sensibili și răspund în general chiar și până la sacrificiu pentru a susține o cauză. Oare chiar merită?
  A încuraja o lipsă de implicare în diferite cauze, ar însemna să spun: „Nu mai fii om!”, iar eu nu doresc asta ci mai degrabă te-aș provoca să deschizi bine ochii, să ai grijă cui, cât și de ce îi dai, nu te lăsa păcălit de nimeni.. nici de biserici, nici de organizații, nici de persoane private, nici de cazuri prezentate printr-o reclamă plătită pe Facebook. Escroci sunt peste tot, interese sunt peste tot, profitori sunt peste tot!

  Atunci? Ce este de făcut?

  Am citit într-o carte financiară care spune că pentru a avea, trebuie să dai și nu invers. De aceea marii bogați ai lumii donează, crează fundații (nu știu într-adevăr toate motivele, dar unul dintre ele cu siguranță este principiul dărniciei). Am avea tentația de a ține toți banii pentru noi, de aceea ajungem sclavii lor. Este înțelept să ai economii dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la a dărui. Deci este un lucru foarte bun și sănătos să dăruim și cel mai important, este și biblic.

  Cui dăruim?

  Aici apare problema semnalată mai sus. Cui? Simplu este să dai oricui pe stradă și vei spune: „Da, mă simt bine, am dăruit!” - Ce te faci când vei afla că băiețelul acela de lângă shaormerie, câștigă din cerșit mai mult decât tine? (Există cazuri concrete). Atunci, concluzia este că poți fi păcălit oriunde pentru că escroci sunt peste tot (unii se plimbă și prin biserici, țin să subliniez asta). Soluția este rugăciunea: „Doamne, am bănuții aceștia vreau să îi dau, Doamne am laptopul acesta vechi și nu-l mai folosesc, vreau să-l dau. Doamne am hainele acestea, vreau să le dau… cui să le dau? Fă să întâlnesc eventual persoana care are cu adevărat nevoie.” - Făcând o rugăciune de genul acesta, cu siguranță că Dumnezeu ne va îndrepta către cauza care merită și care nu reprezintă escrocherie, eu am testat și funcționează, altfel nu aș fi scris aceste cuvinte niciodată.

  Cât dăruim?

  Există situații și situații, eu am fost într-un caz în care am dat și ultimul leu din portofel… nu mai aveam nici un ban decât câteva monezi pe acasă, nici măcar să încarc telefonul nu mai aveam bani și am stat un timp așa, doar primind apeluri dar la câteva zile, în drum spre Alexandria primesc un mesaj pe telefon: „Contul tău a fost încărcat cu 5 euro”, nu am cerut nimănui, nu am povestit nimănui despre impasul financiar prin care treceam, nici până în ziua de astăzi nu știu cum s-a întâmplat acea încărcare, și de unde a venit, de la cine.
  Sunt situații în care trebuie să renunți la pastele tale cu trufe și creveți și să mănânci 2 pungi de stixuri ca să poți ajuta dar sunt și situații în care ajutorul pe care îl dai nu îți afectează așa de mult bugetul. Important este să ajuți și să dai din toată inima, pardon… din TOATĂ inima ! Altfel, este degeaba, oricât ai dărui!

  Dumnezeu niciodată nu rămâne dator, El este specialist în a binecuvânta pe cei care dăruiesc, în Proverbele din Biblie spune că dacă ajuți pe un sărac, împrumuți pe Dumnezeu dar dincolo de orice teologie, teorie și ipoteze… sunt cazuri concrete și în Biblie, și în istorie, și în zilele noastre, și în viața mea în care se poate observa că Dumnezeu chiar nu rămâne rece când vede un om care dăruiește.

  Grijă mare cui, cât și de ce dai bunurile tale, escroci sunt peste tot.
  Dumnezeu nu rămâne niciodată dator dar aceasta nu înseamnă că noi trebuie să ne punem înțelepciunea pe raft și să dăm oricui, orice, oricât.