Lidia V's Polls

Toleranța, virtute creștină sau noțiune ideologică?

De o vreme încoace, virtutea supremă predicată pe toate canalele este toleranța, iar păcatul suprem, pentru care deja se dau legi cu amenzi și sancțiuni, este intoleranța.

Este toleranța o valoare în sine? Sau o slăbiciune, pentru că te pune în situaţia de a nu pune capăt răului și de a-l păstra lângă tine sub forme mai mult sau mai puţin benigne. De-a lungul istoriei sale, termenul a fost înţeles atât ca virtute, cât și ca slăbiciune.

Dacă pentru Voltaire, „discordia este marea boală a omenirii, iar toleranţa este singurul remediu pentru ea” sau dacă pentru Helen Keller, „consecinţa supremă a educaţiei este toleranţa”, pentru Dorothy L. Sayers lucrurile se văd radical diferit, afirmând că „ceea ce pe pământ se numește toleranţă, în iad se numește disperare.

Filosof și om politic englez, John Locke a scris în 1689 eseul său celebru „Scrisoare despre toleranţă”, în care afirma: „Toleranţa este caracteristica principală și cea mai importantă a adevăratei biserici.”

Un articol republicat în ediţia electronică a cunoscutei reviste Christianity Today reia o predică a evanghelistului Billy Graham din 1959 intitulată sugestiv: „Păcatul toleranţei”.

Este toleranța un păcat sau o virtute?
Show Results  |  Share  |  Report  |  91 votes  |  1,873 views

Comments

8 comments
 • Florin Muntean
  Florin Muntean Dumnezeu ne cheama sa iertam, sa iubim si sa ne fie mila, nu sa toleram. Am sa aduc ca sprijin un singur verset. "Iuda 1:23 - ... cautati sa mantuiti pe unii, smulgandu-i din foc; de altii fie-va mila cu frica, urand pana si camasa manjita de carne&q...  more
  July 30, 2019 - 5 like this
 • Ionel .
  Ionel . Toleranta e un compromis... primul pas spre esec...
  August 16, 2019 - 2 like this
 • Ionel .
  Ionel . a ajuta sa indrepti, rectifici greseala cuiva se numeste altruism, dragoste....evident, depinde de context!
  August 16, 2019
 • Omul Unic
  Omul Unic Toleranta este de ordin social si religios. Toleranta ar fi posibila intr-o societate cu unitate in diversitate. Dar cum unitatea sociala si religioasa in diversitate nu este posibila, la fel si toleranta nu este posibila. Asa zisa toleranta in realitate ...  more
  August 23, 2019
 • Victor Yatao
  Victor Yatao Dumnezeu este intolerant la păcat. Acea intoleranță l-a trimis pe Fiul său să moară pentru noi. El a spus că este „pentru ca toți cei care cred în el să nu se piardă” (Ioan 3:15). Evident, acest lucru implică faptul că cei care refuză să creadă în Hristos...  more
  December 6, 2019
 • Dulcineea De La Mancha
  Dulcineea De La Mancha Cand tolerezi pe cineva, inseamna ca deja te-ai pozitionat pe o treapta superioara celuilalt, in care noi aia buni ii toleram pe aia slabi sau rataciti sau diferiti. Astfel toleranta implica un fel de ierarhie, cei de sus ii tolereaza pe cei de jos. Nu t...  more
  March 2, 2020
 • Florin Muntean
  Florin Muntean Preotul Eli a tolerat purtarea fiilor lui. Dumnezeu NU A TOLERAT! Pot fi date multe exemple. Unii confunda a fi milostivi, ingaduitori cu cei slabi cu toleranta.
  March 2, 2020
 • sica :)
  sica :) Pacatul nu trebuie niciodata tolerat si nici oamenii care indeamna la o toleranta fata de pacat! Cand ai facut primul pas in a tolera pacatul , ai pierdut de fapt lupta cu el! Nimeni nu poate sa ia foc in san fara sa se arda!
  March 2, 2020 - 1 likes this